Sport.

2021-04-16 08:04
Ny i klubblaget och tillbaka i landslagstruppen. Johanna Rytting Kaneryd, 24, vill till OS i sommar. Men närmast ska hon spela Häckens historiska urpremiär i damallsvenskan på söndag.  Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån
Ny i klubblaget och tillbaka i landslagstruppen. Johanna Rytting Kaneryd, 24, vill till OS i sommar. Men närmast ska hon spela Häckens historiska urpremiär i damallsvenskan på söndag.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Har unika kvaliteter”

Fem frågor till Johanna Rytting Kaneryd om OS-satsningen – och att bli värvad av en klubb som läggs ner

1. Du värvades av Göteborg FC i december och lämnade Rosengård. Varför ville du flytta?

– Jag skadade mig samma vecka som jag skrev på för Rosengård och missade hela första året (2018). Sen spelade jag nästan varje match andra året och kände att det blev ett bra ”komma tillbaka-år” för mig. När klubben ville förlänga och satsa på mig kände jag att det var självklart att stanna. Sen blev det inte riktigt som jag tänkt mig. Jag fick inte så mycket speltid som jag hoppats. Jag kände också att jag inte riktigt passade in med min spelstil. Så när Göteborg visade intresse var det jättepositivt.

2. Men hur var egentligen den första veckan efter att du skrivit på?

– Jag trodde förstås att jag skulle bli en spelare i Göteborg FC. Och så lades klubben ner efter några dagar. Det var många tankar som snurrade då. Jag förstod inte varför de värvat mig om de hade planer på att lägga ner. Men med tiden kändes det tryggt på något sätt ändå. Jag kände många av tjejerna i laget sen tidigare. Jag pratade ihop mig med dem och trodde på att det skulle bli en lösning. Och i slutändan har det ju blivit jättebra med Häcken.

3. Har du hittat din plats i nya laget?

– Ja, jag gillar att spela med fart som Häcken gör. I de matcher jag spelat nu känner jag att jag verkligen kommit till bra lägen och att jag får utnyttja mina spetskvaliteter. Jag är en teknisk spelare som gillar att gå en mot en, driva boll, gå på djupledslöp och genombrott och att kombinera mig förbi. Jag har fått spela på båda mina favoritpositioner, som höger wingback eller som tia.

4. Till sommaren väntar OS med en bantad trupp (18 spelare). Dina tankar där?

– Att spela OS är ett mål jag har. Självklart vill jag komma dit. Det gäller att bevisa så mycket som möjligt före OS vad jag går för, både i klubblaget och när jag får chansen i landslaget. Sen blir det så klart tufft, det är ju en liten trupp, men jag hoppas kunna bevisa att jag har unika kvaliteter som laget har nytta av.

5. Men först är det allsvenskan med premiär för Häcken borta mot Hammarby på söndag. Åter till gamla hemtrakter?

– Ja, jag växte upp i Kolsva, utanför Köping, ett samhälle med tretusen invånare. Jag har alltid älskat fotboll och tyckt det varit det roligaste som finns, både i skolan och på träningarna. Jag och min tvillingbrorsa började spela i samma lag med pappa som tränare. Jag spelade med killarna till en början. Sen gick resan via Forsby i Köping till Tyresö, Älta och Djurgården där jag fick mitt genombrott 2016. Sen dök Rosengård upp och nu är jag här i Häcken.