Sport.

2020-02-07 03:11
  • Thilda Gianello och Malva Larsson tränar för fullt.  Bild: Michael Erichsen
    Thilda Gianello och Malva Larsson tränar för fullt.
  • Alicia Hellström och Malva Larsson tar en paus under träningen. Bild: Michael Erichsen
    Alicia Hellström och Malva Larsson tar en paus under träningen.
  • Tränarna Cristian Loayza (i mitten) och Peter Svanström (till höger). Bild: Michael Erichsen
    Tränarna Cristian Loayza (i mitten) och Peter Svanström (till höger).
Puffetikett
ETC Göteborg

Här är IFK Göteborgs första – historiska – damlag

Klubbens första herrfotbollslag startade 1904. Nu är det dags för damerna i IFK Göteborg.

”Det är verkligen på tiden. Jag är stolt och samtidigt nervös. Det känns nästan overkligt”, säger Malva Larsson, 15-årig kapten för damlaget.

Drygt 20 tjejer – de flesta 14–15 år gamla – tränar inomhus på konstgräset i Kviberg. Leenden varvas med full koncentration. Genom en glasruta intill fotbollsplanen syns skidåkare som glider fram i snön. Den vinter som finns i Göteborg i år finns inomhus i en tunnel där det aldrig töar.

De blåklädda fotbollstränande tjejerna ser fram emot att våren ska komma – även i kalendern. Då är de inte längre bara de ungdomsspelare som de ser ut att vara. På några månader ska flicklaget bli damlag. Från mitten av april kommer tonårstjejerna vid sidan av F17-SM att spela mot vuxna kvinnor i division 4.

"Kändes så stort"

Lagkaptenen Malva Larsson, född 2004, och hennes kompisar blir då IFK Göteborgs allra första damlag.

– Först visste jag bara att det skulle bli ett damlag, men det var lite oklart hur. I november fick vi reda på att det var vi som skulle bli det. Jag blev jätteglad. Det kändes så stort, säger Malva Larsson och fortsätter:

– I vårt lag är vi ödmjuka och har inte riktigt tänkt att det är så här det är. Men nu har vi börjat förstå att det verkligen är vi som ska representera IFK Göteborg på damsidan.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vad tänker du kring det?

– Det känns jättehäftigt och är liksom en ära. Det finns mycket stolthet i att bära IFK Göteborgs märke på tröjan. Och nu när det blir i damlaget känns det ännu starkare. Det är kul, men samtidigt nervöst. Detta känns som ett stort steg inom IFK.

Hur ser du på att IFK Göteborg efter 115 års verksamhet till slut startar ett damlag?

– Det var på tiden att detta beslut togs. Det är en bra tidpunkt nu. Nu får vi bygga upp det här från grunden med IFK-spelare som har varit ett tag i klubben. Det tycker jag är mycket bättre än att värva ihop ett damlag. Detta blir liksom mer äkta, och då får man också visa vad IFK:s akademi har att erbjuda.

Malva går i nionde klass och tränar med IFK Göteborg fem gånger i veckan.

Vad är det som gör att du vill och orkar lägga all denna tid på fotboll?

– Det är så kul. Det är något jag verkligen brinner för, och jag vill bli något stort inom sporten. Målet för mig på lång sikt är att spela professionell fotboll utomlands.

Vad krävs för att du ska nå dit?

– Hårt jobb. Att hela tiden ha ett mål, men samtidigt att inte träna ihjäl sig. Man måste tänka på hur man ska bygga sin kropp. Och även ha med det psykiska. Att hela tiden vilja mycket och kämpa. Jag tror att det är det som man kommer längst på. Att när man är trött ändå tänka ”lite till” och fortsätta kämpa vidare. Det är så man utvecklas mest, säger Malva Larsson.

Kom från Backatorp

De flesta av 04-tjejerna i laget har Malva spelat med sedan hon kom till IFK Göteborg från Backatorp för drygt tre år sedan.

– Det här laget betyder jättemycket för mig. Vi är som en familj. För det första så har vi en väldigt bra kemi på planen. Våra mittfältare behöver inte ens kolla på varandra för att veta var de har varandra. Och utanför planen har vi jättekul tillsammans. Man kan komma hit och bara släppa allting, att bara vara liksom. Jag har många jättenära kompisar i laget.

Tränat laget i fem år

Cristian Loayza har tränat laget i fem år, de senaste två åren tillsammans med Peter Svanström.

– Vi har väldigt välutbildade tjejer i laget. Jag har haft nästan samma tjejer i fem år och de kan varandra utan och innan. Det är fantastiskt roligt att träna dem. De gör mitt jobb ganska lätt, eftersom alla är så engagerade och vet vad de vill, säger han.

Om lagkaptenen Malva Larsson säger han:

– Hon är otrolig. Hon är lyhörd och har koll på det mesta. Alla lyssnar på henne. Hon är väldigt positiv och konstruktiv. Och väldigt mogen. En naturlig lagkapten. Hon har oftast spelat vänsterback fastän hon inte är vänsterfotad. En otroligt stark och löpvillig spelare med en enorm vilja.

Ska spela i division 4

Om två månader ska IFK Göteborgs 14–16-åringar spela i vuxenserien division 4.

– Även om det blir mer fysiskt än i ungdomsmatcher så kommer vi inte att ändra på vårt spel och börja sparka långbollar. Vi kommer att försöka spela som vi alltid gör, med ett stort bollinnehav och spelare som kommer med mycket fart, säger Cristian Loayza.

Malva:

– Det kan bli tufft för oss fysiskt på vissa sätt. Men samtidigt har vi ett snabbt passningsspel. Vi har ganska många spelare som är lite mindre i storlek men jättetekniska och bra på att ta sig förbi motståndarna.

Räknar du med mer publik på dammatcherna än på era matcher i flickserien förra året?

– I F15 har det mest varit föräldrar och tittat, och kanske några andra. Men nu tror jag att folk är nyfikna och vill se vad vi har att ge. Lite mer publik kommer det säkert, och det blir mycket förväntningar också. Det är väl bara för oss att försöka fortsätta vara som vi har varit förut. Då tror jag att vi kommer att lyckas allra bäst, säger Malva Larsson.

Och det är du som är lagkapten i IFK Göteborgs damlag…

– Det känns ju jättestort att få vara lagkapten. Att få ha den titeln känns kul. Jag vet inte hur jag ska förklara. Det är helt overkligt, nästan.

115 år till damlagets debut

I oktober 1904 grundades IFK Göteborg. Samma höst spelade herrlaget sina första fotbollsmatcher.

I mer än ett sekel var Blåvitt en enkönad fotbollsförening. 2007 startades flickverksamhet. Så sent som 2016 sa klubbens dåvarande ordförande Frank Andersson. ”Jag är ytterst tveksam till att IFK ska ha ett damlag. Vi går hellre in och stöttar Göteborg FC genom att utbilda tjejer till att bli bra i fotboll och när de blir seniorer tar GFC över ansvaret.”

På årsmötet i mars 2019 beslutade IFK Göteborgs medlemmar att ett damlag ska startas – efter förslag från styrelsen.

På ett extra medlemsmöte i november bestämdes att klubbens befintliga ungdomsspelare ska bli Blåvitts första damlag och starta längst ner i seriesystemet 2020.

Den 19 april spelar damlaget sin första seriematch i division 4 på bortaplan mot Ösets BK.