Sport.

2018-09-05 16:59
Hanna Fogelströms nya titel i Sävehof är manager.  Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån
Hanna Fogelströms nya titel i Sävehof är manager.
Puffetikett
ETC Göteborg

Hanna Fogelströms nya roll i Sävehof

Sävehof vann tillbaka SM-guldet i våras. Nu satsar laget på en favorit i repris – med en ny manager på plats.

”Det känns väldigt spännande med den nya säsongen”, säger Hanna Fogelström, 27.

Hon har haft sitt nya jobb sedan i maj. Titeln är manager, och det innebär att det är fullt upp inför den kommande säsongen.

– Det har varit väldigt intensivt. Det var in i hetluften direkt, mycket att sätta sig in i. Speciellt i början. 80 procent av allt jag gör är något jag gör för första gången. Det som tar mest tid är att lära sig alla processer. Förhoppningsvis blir det rutin av det sedan.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Fogelström, som har vunnit sex SM-guld i moderklubben Sävehof, hade fram till i våras en provanställning på kansliet där hon arbetade med administration, en del kring damlaget och med handbollsskolan för de yngsta, ”en mix av det mesta”, som hon själv beskriver det.

Hade plats i ledargruppen

Fogelström var också med i ledargruppen runt Sävehofs A-lag innan hon tog klivet upp ett steg, som ansvarig för det sportsliga kring laget.

– När provanställningen tog slut hade vi ett samtal om vi skulle förlänga eller inte. Det var en öppen dialog där jag fick svara på hur jag såg på allt och vad jag ville framöver. Jag sa att jag trivs bra men att jag ville ha mer utmaningar. Annars skulle jag nog börja studera. Jag har ingen universitetsutbildning, så det hade nog varit läge att skaffa en.

När sedan erbjudandet om managerjobbet kom tackade hon ja.

– Jag blev nervös och stolt när jag fick frågan, men jag tycker att det är väldigt kul att de ser det i mig, att jag klarar av det. Det är kul och utmanande att lära sig vad som ska prioritera för att bibehålla kvaliteten. Jag känner att jag har fått rollen för att jag är kompetent och klarar av det.

Vid sin sida har Fogelström bland annat haft herrlagets manager Anders Eliasson.

– Vi är ett team. Jag är en lagspelare, och jag försöker att lära mig så mycket jag bara kan.

Skadade korsbandet

Det har hänt mycket för Hanna Fogelström det senaste året. I april 2017 skulle hon lämna franska Toulon för danska Viborg där hon precis hade skrivit på ett tvåårskontrakt. Men i en av de sista matcherna för Toulon skadade hon korsbandet allvarligt. Det var tredje gången i karriären och som hon råkade ut för samma typ av skada, ett avslitet korsband. Det blev inget Danmark utan istället vände hon alltså hem till moderklubben i Partille. I vintras hann hon dessutom med att vara expert under handbolls-VM.

– Det har hänt mycket, helt klart. Men nu fokuserar jag mig på det jag har framför mig. Det är, som sagt, mycket att sätta sig in i. Jag var nog inte helt klar med exakt hur mycket det är att göra och vilket ansvar det skulle vara, men det är väldigt roligt.

Vad gör du på jobbet?

– Haha, ja det kan man undra. Nej, men det mesta kretsar kring damlaget. Nu är alla kontrakt på plats. Jag har varit mycket bollplank till vår nye tränare Rasmus Overby, för att stötta honom. Jag har varit mycket på kontoret, men också ”ute på golvet.” Jag är ansvarig för akademin också, och det är ett stort jobb med den också. Vi har spelare mellan 15 och 19 år där.

Kan det bli för mycket?

– Det är klart att det har varit några gånger där jag har tänkt att: ”Åh, ska jag göra det också”, men det är verkligen ingen fara. Det är mycket så i början, men sedan kommer det nog att skalas ner när rutinerna sitter.

Pausar spelarkarriären

Den egna spelarkarriären är definitivt på is. Med tre korsbandsskador bakom sig och pågående rehabiliteringsträning kommer Hanna Fogelström inte att stressa fram något beslut om den saken.

– Ju längre jag är ifrån spelet desto mer distans får jag. Jag är inte riktigt där att jag kan säga att jag har lagt skorna på hyllan ännu. Det handlar nog om mognad och acceptans, men det ska mycket till för att jag ska börja spela igen. Det känns långt bort nu. Jag trivs i den rollen jag är i nu. Men jag tror inte att det blir någon elitsatsning igen, det tror jag inte. Det har varit svårt, men jag tittar bara framåt.

Hur känns det när du är nere på planen då?

– När jag väl är med och känner på bollen känner jag hur sjukt roligt det är. Men oftast går jag ju vid sidan av och tittar på, och då känner jag inte så. Då är jag trygg i den nya rollen och nöjd med att vara utanför planen.

Sävehof vann tillbaka SM-guldet från Höör H65 – som vann året före – och flera nyckelspelare har förlängt. Laget ser starkt ut inför den stundande säsongen. SHE-säsongen startar i nästa vecka med bortamatch mot Kristianstad.

– Det betydde jättemycket att vinna igen. Framför allt visade vi att vi klarar av svackor och att vi vet vad som krävs för att prestera. Vi var värda att vinna det där guldet. Vi visade att vi hade den hunger som krävdes.

Skuru och Höör är förmodligen de största hoten mot ett nytt SM-guld i vår igen, enligt Hanna Fogelström.

– Andra lag har tagit upp konkurrensen. Förr kändes det som att de nästan gav upp innan säsongen ens började då. Nivån har höjts nu. Många lag satsar verkligen. Det är jämnare än någonsin, skulle jag säga. De fyra till sex bästa lagen i serien är riktigt bra. Vi är minst ett topp tre-lag i seriespelet. Vi kommer att ha tuff matchning i Europa samtidigt. Men målet där framåt våren är att vinna det där SM-guldet igen.

Läs vidare på nästa sida: Veckans sportkalender

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter