Sport.

2021-01-27 11:23
  • Marcus Jodin är klubbchef i BK Häcken som snart kanske har SM-vinnarna från Göteborg FC på plats på Hisingen. 27 januari ska medlemmarna rösta om övertagandet.  Bild: Daniel Stiller
    Marcus Jodin är klubbchef i BK Häcken som snart kanske har SM-vinnarna från Göteborg FC på plats på Hisingen. 27 januari ska medlemmarna rösta om övertagandet.
  • GFC-spelare tränar – snart en del av Häcken? Bild: Adam Ihse/TT
    GFC-spelare tränar – snart en del av Häcken?
Puffetikett
Dagens ETC

Häckenchefen inför avgörande mötet: ”Vi blir en hel förening”

Fem frågor till Marcus Jodin, klubbchef i BK Häcken, som planerar ett övertagande av Göteborg FC

1. Klubbens damlag (division 2) har ställt sig positiva till samgåendet och supporterklubben Getingarna är skeptiska. Hur har reaktionerna varit bland övriga medlemmar?

– Överlag har det blåst ganska positiva vindar. Totalt sett tycker vi i våra dialoger att det finns en tro på det här och att man ser att det här är en möjlighet för klubben. Jag har all förståelse för att det finns frågor och jag tycker att Getingarnas argument hållit en bra höjd. Framförallt tolkar jag det som att de uppmanar till att medlemmarna ska delta och rösta på det extra årsmötet där frågan ska avgöras.

2. Det extra årsmötet äger rum 27 januari. Hur kommer det att gå till?

– Det genomförs digitalt och medlemmarna kan rösta på mötet. Men det finns också möjlighet till förtidsröstning om man inte kan delta. Vi har närmare 1 500 medlemmar men en majoritet är inte röstberättigade eftersom de är under 18 år. Klubben har 400–500 röstberättigade medlemmar. Sedan ska ju även Göteborg FC besluta om frågan 28 januari.

3. Vilka är de starkaste argumenten för ett övertagande av Göteborg FC:s elitverksamhet?

– Ett av de absolut starkaste är att vi tror att Häcken som förening kommer att ha bättre förutsättningar för att utvecklas. Vi är arrangörer av Gothia cup, har ett herrelitlag och vi har en organisk verksamhet för flickor och pojkar från sex års ålder. Med ett elitlag på damsidan också blir vi en hel förening. Vi blir starkare. Vi är av uppfattningen att elit föder bredd. Det behöver finnas något att drömma om och sikta mot. Fotbollsdrömmen behöver finnas i Göteborg. Den ska inte tvingas flytta någon annanstans. Häcken har haft ett damlag sedan 1978 och för fyra år sedan lade vi fram en strategisk plan för att nå eliten på damsidan, så det här är inget nytt infall.

4. Hur skulle ett övertagande av GFC påverka BK Häckens ekonomi?

– Vi ser att möjligheterna är betydligt större än riskerna, och det kommer inte att påverka vår satsning på vår andra verksamhet med Gothia cup till exempel. Det blir ett komplement. Vår absoluta förhoppning är att det blir en jämställd satsning, vilket vi redan varit tydliga med i vår gällande strategi. Vi ser att en viktig del är att herr- och damlag har samma sportsliga förutsättningar för att prestera på yttersta toppnivå.

5. Har GFC-spelarna varit och hälsat på er?

– Vi har träffat spelarrådet, och det var ett bra möte. Känslorna är definitivt att de är positiva och det tycker jag är den bild som framgår i media också. Sedan är vår förhoppning att träffa hela laget och visa dem våra faciliteter, berätta om satsningen och att de får träffa och lära känna oss som organisation och människor.