Sport.

2020-01-10 13:58
Martin Boquist, nu assisterande förbundskapten, var med när Sverige senast tog EM-guld i handboll på hemmaplan 2002.  Bild: Kajsa Sandin
Martin Boquist, nu assisterande förbundskapten, var med när Sverige senast tog EM-guld i handboll på hemmaplan 2002.
Puffetikett
ETC Göteborg

Guldvinnaren från 2002: Jag njöt för lite

Senast Sverige tog EM-guld i handboll var på hemmaplan 2002. Martin Boquist, nu assisterande förbundskapten, minns ett mästerskap med otroligt bra stämning – både i publiken och den svenska truppen.

Samma uppsluppna atmosfär tycker han även finns i dagens svenska landslag.

Martin Boquist från Hisingen och HP Warta spelade 217 landskamper för det framgångsrika svenska handbollslandslaget mellan 1996 och 2008. Den nästan två meter långe niometersspelaren lämnade hemstaden Göteborg och Redbergslids IK 2003 för spel i Bundesliga med THW Kiel. Han har aldrig flyttat tillbaka.

– Med två barn och alla deras aktiviteter så blir det att jag är här lite för sällan. Det blir mest på sommaren, säger han under landslagets EM-samling i Göteborg.

Den förre stjärnan är numera assisterande förbundskapten för landslaget, som ska försöka upprepa succén från hemma-EM 2002. Martin Boquist tänker gärna tillbaka på guldturneringen där han tog en av sina många internationella medaljer.

– Det var en sjuk stämning i Globen under finalen. Jag kommer ihåg att det ringde i öronen efter matchen. En otrolig fest och glädje var det. Även under gruppspelet i Scandinavium var det ett öronbedövande vrål när vi spelade.

Stämningen i laget är även något som dyker upp när Boquist minns EM för 18 år sedan.

– Uppsluppenheten, glädjen, förmågan till att vara fjantiga och ha kul är något som även finns i dag, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Spelarna höjer sig ett snäpp

Förbundskaptenerna har redan från när de tog över landslaget jobbat med att få spelarna att uppskatta och njuta av att vara landslagsspelare och att försöka vara här och nu. Han tycker att de har lyckats. Spelarna gillar att vara med i landslaget och Boquist tycker att de höjer sig ett snäpp när de drar på sig den gula tröjan. Nu hoppas han att de ska njuta av alla svenska fans och att uppståndelsen är stor.

– Jag tycker själv att jag njöt alldeles för lite av att vara landslagsspelare.

Hur skulle dagens landslag stå sig mot laget 2002?

– Det går inte att jämföra. Det laget var fantastiskt, men sedan dess har konkurrensen blivit mycket tuffare. Även om vi hade varit lika bra i dag är det inte säkert att vi hade prenumererat på medaljer på samma sätt. En match mellan dåtidens och dagens landslag går inte ens att spekulera i. Det är olika tider, olika sporter. Handbollen är mer fysisk i dag. Den absoluta styrkan med landslaget i början av 2000-talet var ju den spelförståelse de hade efter årtionden ihop. Men jag tycker att det här laget börjar tangera lite spelförståelsemässigt.

Om du fick välja en spelare ur EM-laget 2002 till dagens trupp, vem skulle det bli?

– Eftersom vi har lite generationsväxling på högernio-positionen, där Albin Lagergren är ensam nu, så hade det varit trevligt att ta in Staffan Olsson. Men det är under förutsättning att jag inte behöver ta bort någon annan.

Vad kan vi förvänta oss av Sverige i EM?

– Det kommer att bli tre tuffa matcher i gruppspelet. Vi kommer att behöva gå för fullt i alla matcher. Vi ska ta oss till mellanrundan, självklart. Sedan är det förmodligen Norge, Danmark, Frankrike och Island som väntar, och det förstår alla som kan lite handboll att det är tufft. Idrottklyschor är ju tråkiga att lyssna på men ”en match i taget” är högst användbart här.

Efter EM lämnar Kristján Andrésson jobbet som förbundskapten för att fokusera helt på tränarjobbet i tyska Rhein-Neckar Löwen. Norrmannen Glenn Solberg ersätter. Martin Boquists kontrakt som assisterande sträcker sig över 2024.

– Jag har tänkt att jag ska vara med på två OS till, säger han och ler.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Martin Boquist

Ålder: Fyller 43 i februari.

Bor: Enköping.

Familj: Frun Jenny (tidigare Lindblom och målvakt i damlandslaget), två söner 14 och 10 år.

Gör: Assisterande förbundskapten för handbollslandslaget herrar. Assisterande tränare i VästeråsIrsta.

Meriter som spelare: 2 EM-guld, OS-silver, VM-guld och VM-silver, 3 SM-guld med Redbergslids IK. Tysk mästare med THW Kiel och dansk mästare med FC Köpenhamn.

Sveriges EM-matcher i Scandinavium

10 januari: Schweiz (klockan 20.30)

12 januari: Slovenien (klockan 18.15)

14 januari: Polen (klockan 20.30)