Sport.

2020-06-11 08:32
  • Gamla Ullevi är redo inför mötet IFK Göteborg–Elfsborg den 14 juni.  Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån
    Gamla Ullevi är redo inför mötet IFK Göteborg–Elfsborg den 14 juni.
  • Bild: Natalie Greppi/Got Event
Puffetikett
ETC Göteborg

Gräset på Ullevi i rekordform inför allsvensk omstart

För en vecka sedan kom beskedet som Fotbollssverige har väntat på: Det är åter tillåtet att tävla i senioridrott.

Den 14 juni kommer IFK Göteborg att möta Elfsborg på Gamla Ullevi. Hur redo är arenan?

När 90-plussaren Gamla Ullevi bet i gräset och ersattes av den vibrerande ynglingen Gamla Ullevi 2009 visste ingen något om covid-19 och riskgrupper. Och när fotbollsplanen började förberedas för säsongen 2020 var ingen förberedd på hur gott om tid det skulle finnas.

– Varje år har vi en kapplöpning mot tiden för att få gräsplanen i bra skick. Det ska vara spelklart 1 april. Det avtog ju lite i mars i år kan man säga, säger Anders Albertsson, evenemangschef på Got Event.

Förra året vann tiden kapplöpningen. Planen var inte redo och alla de tre allians-klubbarna – Gais, IFK Göteborg och Örgryte – fick flytta säsongens första matcher till stora Ullevi eller Bravida Arena på Hisingen.

Gamla Ullevi har en hybridmatta där två till tre procent av gräset är konstgräs som ”sys” ner bland det naturliga gräset och håller ihop mattan.

Första matchen nästa söndag

När IFK Göteborg nästa söndag springer ut för säsongens första allsvenska match skulle laget egentligen redan ha spelat sju matcher på arenan. Gais skulle ha spelat sju och Örgryte sju.

Vad är de stora skillnaderna mellan en fotbollsplan som i juni har sett över 20 matcher utspelas ovanpå sig och en som legat i ofrivillig träda?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Gräsmattan har inte använts sedan förra säsongen. Den växer och vi gör de åtgärder vi behöver – dressar, gödslar och beskär. Men inget spel, inget slitage. Så det betyder att den har växt och frodats, säger Anders Albertsson.

Vad gäller resten av arenan så får den fortsätta att vila. Den årliga storstädningen av läktare och stolar som alltid görs före fotbollssäsongen får vänta tills det är tillåtet med större folksamlingar igen.

Så lite personal som möjligt

Tanken från Got Events sida är att kunna genomföra fotbollsmatcherna med så lite personal som möjligt för att ge plats åt klubbarna och media att fylla kvoterna.

– Ju färre vi kan vara men ändå göra våra uppgifter desto bättre för helheten.

Till dessa publiktomma matcher krävs inte samma säkerhetsapparat, ingen personal i insläppet och ingen servering.

– Där har vi en dialog med klubbarna nu för att i detalj reda ut vad vi har för uppgifter under matcherna och vad de har uppgifter. Det finns en idé om att vi jobbar före och efter matcherna och klubbarna mer under själva matchen.

”Det ska bl härligt”

Ett normalt år är det många timanställda som rekryteras för varje match, men nu är planen att klara sig på ordinarie personal. Ingen kommer att titta på biljetter, ingen kommer att sälja kaffe och mazarin, ingen kommer att städa läktarna.

Men likafullt kommer linjerna att vara kritade, målen framställda och gräsmattan redo för IFK Göteborg–Elfsborg i första omgången av herrarnas fotbollsallsvenska 2020.

– Det ska bli härligt, säger Anders Albertsson. Gamla Ullevi är byggd för att spelas fotboll på. Sen hoppas vi ju kunna släppa in supportrarna också, men det får vi se när det blir.

Gamla Ullevi

Invigdes: 5 april 2009.

Publikkapacitet: 18 416.

Publikrekord herrar: 18 276, IFK Göteborg–Djur­gården, 11 april, 2009.

Publikrekord damer: 16 608, Sverige–Tyskland, 24 juli, 2013.