Sport.

2018-10-03 13:25
 • Göteborgs Olivia Schough jublar med Julia Zigiotti Olme (tv) efter sitt 3–0 mål under                matchen i damallsvenskan mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Linköpings FC på Ullevi. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT
  Göteborgs Olivia Schough jublar med Julia Zigiotti Olme (tv) efter sitt 3–0 mål under matchen i damallsvenskan mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Linköpings FC på Ullevi.
 • ”Det är fantastiskt att jobba med de spelare jag har nu, jag kan ställa helt andra krav här. Det är ju landslagsspelare och de har ett helt annat driv. De är proffsiga i allt de gör”, säger tränaren Marcus Lantz som tog över Göteborg FC i vintras. Bild: Thomas Johansson/TT
  ”Det är fantastiskt att jobba med de spelare jag har nu, jag kan ställa helt andra krav här. Det är ju landslagsspelare och de har ett helt annat driv. De är proffsiga i allt de gör”, säger tränaren Marcus Lantz som tog över Göteborg FC i vintras.
 • Kopparberg/Göteborgs Olivia Schough (mitten) kramas om efter 1–0-målet under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Kopparberg/Göteborg FC och IFK Kalmar på Ullevi. Bild: Thomas Johansson/TT
  Kopparberg/Göteborgs Olivia Schough (mitten) kramas om efter 1–0-målet under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Kopparberg/Göteborg FC och IFK Kalmar på Ullevi.
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborg FC slåss i den stenhårda toppstriden

Göteborg FC är med i damallsvenskans tabelltopp och drömmer om guld.

Men laget är beroende av andra lags resultat.

”Vi ska göra allt vi kan. Vi har ingen press på oss”, säger spelaren Julia Zigiotti Olme.

Efter helgens matcher är det jämnt i toppen av tabellen. Högst upp är Piteå, följt av Rosengård tre poäng bakom. Göteborg FC, som har varit uppe i ledning vid några tillfällen, är bara en poäng bakom Rosengård.

I helgen blev det 5–1 mot bottenlaget Kalmar. Det är tre matcher kvar att spela i serien. Rosengård och Piteå möts om två veckor i den näst sista omgången. I omgång 22 – den allra sista matchen för säsongen – spelar GFC mot just Rosengård hemma på Ullevi.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det är otroligt häftigt att det är såpass tajt där uppe i toppen. Matcherna blir ännu mer intensiva och man får jobba ännu hårdare. Rosengård och Piteå har kvar att möta varandra och vi ska dessutom möta Rosengård, så det blir en spännande avslutning på säsongen, helt klart. Det blir tufft. Det är de matcherna som kommer att avgöra vem som vinner SM-guldet, säger anfallaren Julia Zigiotti Olme.

Hon värvades in från seriekonkurrenten Hammarby och har inte bara bytt Stockholm mot Göteborg rent geografiskt utan också från ett lag i ena änden av tabellen till ett i den motsatta.

– Det gick bra i våras med Hammarby också, och nu i Göteborg fick jag en kanonstart. Det är klart att det känns bra att ha kommit hit. Jag spelar med bättre spelare runt omkring mig. Jag får bättre bollar. Laget har mycket mer boll än vad vi hade i Hammarby. Det gör att jag får chansen att visa upp mer av mig själv och mina egna offensiva kvaliteter, säger hon och fortsätter:

– Vi har många som gör sig spelbara, som är bollskickliga, läser av spelet och kan ta sig förbi sina motståndare. Sen har vi ett bra försvarsspel också. Vi är bra på att hitta vandra ute på planen och är bra på att hålla ihop.

Med i landslaget

För Julia Zigiotti Olmes del har det lett hela vägen till landslaget. Hon är med i den blågula trupp som nu ska möta Norge och Italien i två träningslandskamper.

– Det betyder jättemycket för mig att jag har kommit med där nu. Det är något jag alltid har velat göra. Att jag får chansen nu känns jättebra. Det ger mig självförtroende, det visar att jag har gjort något bra – och det är ett kvitto på att jag är tillräckligt bra.

Landskamperna ger lite andrum och vila inför de avslutande allsvenska omgångarna.

– Det har varit en bra känsla i laget ända sedan jag kom hit. Vi tycker själva att vi ska vara med där uppe i toppen. Vi kan bara vinna, vi har ingenting att förlora. Vi ska göra allt vi kan. Vi har ingen press på oss.

Tränaren Marcus Lantz tog över i vintras och har i allra högsta grad varit med och förvandlat Göteborg FC från ett bottenlag till guldjagande toppkandidat.

– Jag hade en uppfattning och idé om hur vi skulle spela både offensivt och defensivt, och det känns som att tjejerna har köpt det till fullo. Vi har inte ruckat på det ens när det har gått emot oss i några matcher, utan vi har jobbat vidare på det och aldrig svikit vår spelidé, säger Lantz.

Hur beskriver du er filosofi?

– Jag tror och hoppas att vi är ett lag som är offensivt balanserat och som jobbar hårt med att ha ett bra passningsspel med mycket löpningar. Vi har också jobbat hårt på vårt höga pressspel. Jag hoppas att vi uppfattas som ett kul lag som spelar offensiv fotboll.

Vad har varit dina största utmaningar som tränare i år?

– Det har varit ganska många saker. Jag har aldrig tränat ett damlag tidigare. Jag har fått jobba mycket med mitt ledarskap, hur man hanterar en ny grupp och vad som skiljer sig mellan killar och tjejer.

Mycket meriterat lag

Marcus Lantz, som själv är före detta elit- och landslagsspelare, har tidigare tränat Öis herrlag i superettan. GFC är utan tvekan det mest meriterade laget han har basat över, sett till nivå på serie och antal landslagsspelare i truppen.

– Jag kommer från en värld med spelare som är på en annan nivå. Det är fantastiskt att jobba med de spelare jag har nu, jag kan ställa helt andra krav här. Det är ju landslagsspelare och de har ett helt annat driv. De är proffsiga i allt de gör. Inte för att ta något från spelarna i superettan, men det här är ju en helt klart högre nivå.

Vad tänker du om avslutningen?

– Laget har gjort en förvandling från att vara i botten till att nu slåss om medaljer och en Champions League-plats. Det är häftigt att vara med där uppe och vi ska göra allt vi kan för att vara med och utmana, men vi tar en match i taget, hur tråkigt det än låter. Men tänk om vi får en match som gäller medalj, Champions League-plats och kanske till och med guldet i den där sista omgången mot Rosengård. Vi har allt att vinna.

Läs vidare på nästa sida: Veckans sportkalender

Göteborg FC:s återstående matcher

Växjö–Göteborg FC, Myresjöhus arena, 14 oktober 16.00.

Kristianstad–Göteborg FC, Kristianstads fotbollsarena, 20 oktober 15.00.

Göteborg FC–Rosengård, Ruddalen, 27 oktober 15.30.

Kommentar: Direkt efter landslagsuppehållet väntar två bortamatcher i rad. Först mot mittenlaget Växjö och sedan mot tabellfyran Kristianstad – innan det är dags för avslutningsmatchen hemma mot toppkollegan Rosengård. Piteå är i ”förarsätet” och måste tappa fyra poäng på sina tre matcher för att GFC ska kunna knipa guldet.