Sport.

2018-04-13 11:15
Istället för ett ovisst kval fick Superettans segrare Högsbo beskedet att laget flyttas direkt upp till basketligan. ” Det är svårt att fatta. Det betyder jättemycket för mig personligen och för alla andra i laget också”, säger Elin Ljungberg.  Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Istället för ett ovisst kval fick Superettans segrare Högsbo beskedet att laget flyttas direkt upp till basketligan. ” Det är svårt att fatta. Det betyder jättemycket för mig personligen och för alla andra i laget också”, säger Elin Ljungberg.

Glädjetårar för Högsbo

Högsbo Basket väntade sig ett dramatiskt och ovisst kval.
   Men istället kom beskedet som vände upp och ner på allt.
   – Det var bara en sådan enorm glädje när vi fick beskedet att vi flyttas upp, säger spelaren Elin Ljungberg, 21.

Högsbo Basket spelar nästa säsong i högsta serien basketligan. Laget slapp kvala och flyttades istället upp direkt.

För spelarna i laget kom beskedet från ingenstans.

– Jag var hemma. Vi har en gemensam chattgrupp på Facebook. Vår tränare Andreas skrev bara att: ”Ligan! Grattis allihop! Vi är grymma!” Jag fattade ingenting. Vi hade ju kvalet kvar, tänkte jag. Men efter ett tag kom det en länk med meddelandet från förbundet där det stod att vi flyttas upp, säger spelaren Elin Ljungberg.

Hur känns det nu – med lite distans?

– Det känns fortfarande jättebra, men det är fortfarande lite overkligt faktiskt. Det är svårt att fatta. Det betyder jättemycket för mig personligen och för alla andra i laget också.

Elin Ljungberg är forward i laget och växte upp i Mölndal. Hon har tidigare spelat i Kvarnby och Mölndal, och har nu varit i Högsbo i fyra år.

– Jag pluggar design och produktutveckling på Chalmers i Göteborg. Mitt mål har alltid varit att spela i ligan. Om det inte hade hänt i år hade folk börjat flytta på sig. Jag hade haft min utbildning kvar, men jag vet inte vad som hade hänt med basketen då.

Föll på sista skottet

Det var lite ”allt eller inget” för Högsbo den här säsongen, berättar tränaren Andreas Johansson.

– Det var en lättnad när vi fick beskedet. Vi nådde ju kvalet förra året och där missade vi vår ligaplats på det allra sista skottet mot Uppsala, som tog platsen då. Det kändes bra inför kvalet denna gång, men det är ju mycket press, säger Andreas Johansson och fortsätter:

– Vi har sagt att om vi inte går upp från superettan i år så satsar vi ännu mer på ungdomarna. Då blir det ingen större ekonomisk satsning.

Tanken var att det skulle ha spelats ett kval mellan Högsbo, Uppsala (som redan spelar i basketligan) och Wetterbygden från Jönköping.

– Förbundet valde att lyfta både oss och Wetterbygden. Uppsala slapp kvala för att hänga kvar. Vi gick obesegrade genom superettan och Wetterbygden förlorade bara mot oss, så det är ju två lag som var överlägsna. Det känns jättebra att förbundet gjorde den här bedömningen.

Högsbo har firat med tårta och i helgen väntar fest.

– Det har varit mycket glädjetårar. Tjejerna har kämpat länge för det här. Många har varit med och gjort en lång resa tillsammans. Basketlivet innebär att alla jobbar eller pluggar vid sidan av. Spelarna har ett väldigt livspussel att lägga, för de får inget betalt för att spela basket. De offrar mycket för att basketen är nummer ett eller nummet två i deras liv. Vi tränar varje vardag och spelar match nästan varje helg. Det är långa bussresor tillsammans.

Varför är det viktigt att vara i basketligan?

– Det behövs för basketen i Göteborg. Det behövs bättre spridning och Göteborg har varit en vit fläck. De unga tjejerna som spelar basket behöver se att det finns möjlighet att ta sig upp till ett lag i stan och att man kan gå vidare. Göteborg är en så pass stor stad att det behövs ett lag här.

Viktigt med lokal anknytning

2010 lades herrlaget Gothia Basket – som var en del i samma klubb som Högsbo – ner bland annat på grund av bristande publikintresse. Andreas Johansson ser inte samma faror för sitt lag.

– Vi har lärt oss mycket av det. Vi är inte bara stadsdelen Högsbos lag. Vi är hela lagens stad. Vi vill att man ska vara stolt att se oss som sitt lag. Det finns så många basketungdomar med föräldrar som vi hoppas vill komma och se oss.

Efter helgens festligheter väntar försäsong.

– Vi har fullt fokus redan nu. Vi behöver spetsa till litegrann men samtidigt har vi visat att vi kan stå upp bra. Vi vill framförallt behålla stommen i laget och kanske få in någon mer spelare. Det är viktigt för oss med den lokala anknytningen, säger Andreas Johansson.

Elin Ljungberg ser fram emot utmaningarna som det innebär med spel ett snäpp högre upp i seriesystemet.

Vad kommer att vara annorlunda?

– Det kommer att vara jätte-stor skillnad på allt. Alla kommer att vara fysiskt starkare och det blir ett högre tempo. Det kommer att krävas mycket mer för oss. Vi får kortare tid att fatta beslut och vi måste vara ännu mer fokuserade.

Hur går det för er då?

– Jag tror att vi kommer att klara oss bra i ligan. Bara vi alla gör oss redo och börjar träna direkt. Jag tror inte att vi kommer att vinna serien, men jag tror att vi kan hamna på en bra placering.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter