Sport.

2017-07-12 18:30
  • Tusentals spelare, ledare och funktionärer samlas i Göteborg och grannkommunerna  när världens största fotbollscup för unga invigs på söndag.  Bild: Adam Ihse/TT
    Tusentals spelare, ledare och funktionärer samlas i Göteborg och grannkommunerna när världens största fotbollscup för unga invigs på söndag.
  • Bild: Adam Ihse/TT

Fotbollsfesten närmar sig

Och det är ett enormt pussel som läggs – inte bara i Göteborg utan även i grannkommunerna.

– Den bästa känslan är när allt bara flyter på och det hoppas jag att det gör i år, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

Heden blir fullpackat med människor som spelar fotboll, som tittar på matcher eller glor på folk. Spårvagnarna och bussarna lastas med göteborgare och tillresta som tar sig till och från planerna och sina boenden. Det kommer att se likadant ut på mängder av platser runtom i Göteborg – men också i Mölndal, Kungsbacka och Partille.

– Vi har ett bra samarbete med kommunerna, som ställer upp. Och det är mycket det som gör Gothia Cup unikt, att vi har så många planer och skolor som vi kan använda oss av, men också personal som hjälper till, säger Lena Rönnefors.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Över 100 planer

Gothia Cup är mer än bara fotbollsmatcher som ska spelas. Det räcker att besöka en av alla 102 planer för att få en liten inblick i den enorma apparat som driver maskineriet.

– Om du frågar mig vad Gothia Cup är så svarar jag att det är logistik. Punkt slut. Det är tusentals människor som ska följa ett mönster, funktionärer, spelare, ledare och åskådare. Det hade kanske gått bra om alla bara var svenskar och tyskar, som har ordning och reda och förstår att det finns deadlines och starttider att förhålla sig till, men så ser ju inte världen ut… ha, ha. Och det ska vi vara glada för! För många av de andra deltagarna står för den stora glädjen och charmen.

Vad innebär det i verkligheten för er som driver cupen?

– Att vissa lag inte tror eller tycker att det är så viktigt om de är 18 eller 22 spelare och ledare. Det kan väl inte spela så stor roll, eller? Jodå, för oss som arrangerar styr sådana saker hur stora skolsalarna ska vara som de bor i, hur mycket mat som ska tillagas och många andra saker. Det är ett väldigt stort pussel som ska läggas, och svårigheterna börjar när många lag ”diffar” med någon eller några personer hit eller dit.

Som tur är finns en viss rutin… Gothia Cup har arrangerats varje år sedan 1975 och många i organisationen har varit med länge. Lena Rönnefors är en av dem och i år har hon mer att göra än på många år.

– Vi har mycket ny fast personal på kontoret och de behöver mycket stöttning i det dagliga. Normalt sett brukar jag mest umgås med gäster och besökare och representera Gothia Cup förutom att ansvara för invigningen. I år är jag mycket mer ute på fältet.

Varje år kommer nya lag och ofta från helt nya länder, som tidigare inte har varit representerade i turneringen. Årets nytillkomna är Kambodja, Nepal och Vietnam som alltså har med lag för första gången.

– Det är mycket tillfälligheter som styr vilka som hamnar här. Vi kontaktar ambassader och visar att vi finns, men ibland är det helt enkelt bara en eldsjäl som har drömt om Gothia Cup som lyckas få hit lag från sitt hemland.

 

Fjolårets invigning av Gothia Cup lockade 51 220 åskådare.  Bild: Adam Ihse/TT
Fjolårets invigning av Gothia Cup lockade 51 220 åskådare.

 

Ger klubbar ekonomiskt stöd

Meet the world är ett projekt som möjliggör för lag som annars hade haft svårt att komma hit att faktiskt nå målet att vara med i Gothia Cup.

– SKF står för resan och vi står för uppehälle och en del annat. Ofta kommer de från länder som inte är så långt utvecklade ekonomiskt sett. Det är ett bra sätt för oss att nå ut till lag och länder som vi normalt sett inte hade kunnat locka lag ifrån, helt enkelt för att de inte har ekonomin som krävs för att resa hela vägen till Sverige.

 

Invigningen av Gothia Cup på Ullevi 2016.  Bild: Adam Ihse/TT
Invigningen av Gothia Cup på Ullevi 2016.

 

"Blir en stor ovisshet"

En oro som Lena Rönnefors och hennes kollegor känner varje år är om vissa lag ens kommer fram till Göteborg. I stort sett varje år missar en del deltagare turneringen på grund av visumsstrul eller annat.

– Tyvärr är det så. Ofta är det så att lagen inte är ute i tillräckligt god tid, men det kan lika ofta handla om att de inte får söka visum så tidigt som när de anmäler sig till turneringen. Det är ett slags moment 22. Det blir en stor ovisshet och det är en besvärlig hantering som tyvärr inte kommer att bli lättare med tanke på hur säkerhetsläget ser ut i världen.

Vilka är de största utmaningar för Gothia Cup?

– Att få in tillräckligt med kvalificerade funktionärer. Det är ett volontärsuppdrag, och vi märker att samhället har förändrats när det gäller såna här uppdrag.

På vilket sätt då?

– För 25 år sedan när jag började jobba med det här var många fler engagerade i volontärsuppdrag. Nu vill många hålla på med annat istället. Jag har svårt att sätta fingret på vad det beror på. Kanske har vi det för bra? 

Gothia Cups volontärer får en ersättning för den tid de lägger ner.

– Men den är extremt låg, det är inte någon lön eller så utan snarare en ”volontärspeng”. Man ställer inte upp som funktionär i Gothia Cup för att tjäna massa pengar, och då kanske många hellre väljer att stanna hemma eller vara ute och bada nånstans. Som sagt, samhället ser annorlunda ut idag jämfört med tidigare. Jag upplever att många fler ställde upp ideellt eller i sina föreningar då.

Gothia Cup

16 - 22 juli. Gothia Cup är världens största fotbollsturnering för pojkar och flickor frånelva till 18 år.

I år kommer runt 40 000 deltagare att vara med.

Lag från 82 länder kommer att spela Gothia Cup 2017 – rekordmånga.

 

Gothia Cup i siffror

51 220: Antal åskådare på invigningen (2016).

40 000: Antal deltagare (spelare och ledare).

37 520: Antal åskådare på finalerna (2016).

18 208: Antal gjorda mål (2016).

4 300: Antal matcher.

2 400: Antal funktionärer.

1 730: Antal deltagande lag.

102: Antal spelplaner.

82: Antal nationer.

60: Antal skolor.

34: Antal hotell.

70/30: Fördelningen mellan pojkar och flickor.

Källa: Gothia Cup.