Sport.

2018-12-03 11:14
 Sveriges Martin Östholm (höger) och Schweiz Manuel Maurer under semifinalen mellan Sveige och Schweiz i Innebandy-VM i Riga, Lettland 2016. Nu spelar han i VM igen.  BIld: Ieva Cika/TT
Sveriges Martin Östholm (höger) och Schweiz Manuel Maurer under semifinalen mellan Sveige och Schweiz i Innebandy-VM i Riga, Lettland 2016. Nu spelar han i VM igen. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Förlusten sitter kvar – nu känner han revanschsuget

Svensk VM-silver i innebandy är ett misslyckande. För landslagsspelarna finns det bara ett sätt att släppa en sådan besvikelse – ta tillbaka VM-guldet.

”Förlusten mot Finland för två år sedan sitter fortfarande i. Framförallt känslan att jag aldrig mer vill förlora en VM-final”, säger Pixbobacken Martin Östholm.

På söndag spelar Sverige och Finland VM-final i innebandy – ännu en gång. Turneringen i Prag är bara inne i gruppspelet, men alla är övertygade om att de nordiska grannländerna kommer att göra upp om guldet i VM:s slutmatch.

Så brukat det vara. Alltid.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sveriges herrlandslag har varit ena parten i de elva VM-finaler i innebandy som har spelats sedan premiären i Globen 1996. Regerande världsmästarna Finland har faktiskt åkt ut i semifinal två gånger – men varit finalist i de sex senaste världsmästerskapen och knyckt guldet tre gånger.

I VM i Lettland för två år sedan vann Finland över Sverige efter straffläggning.

– Besvikelsen sitter i jättelänge. Jag kan än idag tänka tillbaka på förlusten och känna hur missnöjd jag är med lagets prestation och med min egen. Det där är en jättestor morot för hur man vill prestera och leverera under det här VM:et, säger Martin Östholm.

Hur har ni använt finalmissen 2016 i förberedelserna inför årets VM?

– Man får lära sig av sina misstag den hårda vägen. Vi har gått igenom vad vi gjorde bra och dåligt, vad vi behöver förbättra. Den analysen har vi gjort, och minnena har vi med oss. Framförallt har jag med mig känslan att jag aldrig vill förlora igen. Jag vet hur jag vill må efter en match, och jag vill inte må som jag gjorde då.

Innebandylandslaget hade ingen helt vanlig uppladdning inför VM.

Kaptenen debuterar i VM

Den VM-debuterande förbundskaptenen Mikael Hill tog med sina spelare på en sällskapsresa till Kanarieöarna. Det blev en vecka på Fuerteventura i slutet av november. Visst tränade de och slipade smådetaljer i spelet. Men framförallt umgicks de, byggde lag, försökte stärka de sociala banden.

– Sedan vi bytte landslagsledning efter senaste VM har vi jobbat väldigt mycket med harmonin i truppen och få ihop en sammansvetsad grupp. Under alla samlingar vi haft har vi successivt jobbat med att komma samman, hitta ett gemensamt mål. När man åker till ett VM blir det ju ”vi mot världen”. För att klara det behöver man vara en väldigt tajt grupp, och jag tycker att vi har uppnått det ännu mer efter lägret i Spanien.

”Kredda” en av övningarna

En av övningarna på semesteranläggningen på Fuerteventura handlade om att sitta i små grupper och ”kredda” varandra. Backen Martin Östholm var i samma grupp som målvakten Måns Parsjö Tegnér och anfallarna Alexander Galante Carlström och Kim Nilsson. En efter en fick de sitta och få en massa positiv feedback från de övriga tre.

– Vi fick ta emot väldigt mycket beröm av varandra, både för hur vi är som spelare och person. Det kändes viktigt att kunna öppna sig för varandra, berättar Martin Östholm.

Vad var det starkaste som lagkamraterna sa om dig och hur reagerade du?

– Generellt var det mest berörande när vi pratade om varandras kvaliteter som människa och kompis. Alla de tre andra var inne på att jag är väldigt omtänksam och en bra ledare. Jag blev rörd. Det var väldigt kul och ganska känslomässigt att få höra fina saker av lagkamraterna. Det tog jag till mig väldigt mycket av.

Hur kan detta hjälpa er att slå Finland i VM-finalen på söndag?

– Jag tror att det binder oss samman väldigt mycket. Man blir starkare som grupp när man vet att man kan vara öppen och ärlig, och känner tillit och trygghet i sina lagkamrater. Om inte jag kan lita på dem och känner tryggheten att jag kan göra det jag vill med mina medspelare, då tror jag inte att man kan nå en hundraprocentig insats. Och om vi ska vara som bäst och vinna VM-guld kräver det att alla är på hundra procent.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Martin Östholm

Ålder: 30 år.

Bor: Lägenhet i Lunden.

Gör: Jobbar som fastighetsförvaltare och spelar innebandy i Svenska superligan och landslaget.

Klubb: Pixbo Wallenstam IBK, sedan 2007 då han kom från Sundsvall.

Position: Back.

Meriter: 73 landskamper (39 mål, 34 assist). VM-guld 2012 och 2014, VM-silver 2016, fem SM-brons med Pixbo.

Aktuell: Spelar innebandy-VM i Prag. I gruppspelet återstår måndagskvällens match mot Norge och tisdagens mot Danmark. På fredag spelar Sverige VM-kvartsfinal. Semifinalerna avgörs på lördag och VM-finalen på söndag.