Sport.

2020-08-28 09:21
På Heden imorgon spelar Mattias Hejdesten och hans lagkamrater i Göteborg Marvels SM-seriematcher i flaggfotboll. Bild: Magnus Fernström
På Heden imorgon spelar Mattias Hejdesten och hans lagkamrater i Göteborg Marvels SM-seriematcher i flaggfotboll.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Flaggfotboll kan bli stort”

Fem frågor till Göteborg Marvels Mattias Hejdesten inför helgens SM-seriematcher i flaggfotboll

1. Flaggfotboll är en light-version av amerikansk fotboll, utan tacklingar och kroppsskydd. Vilka fler skillnader finns?

– Det är lite som skillnaden mellan ishockeyn och innebandy. Flaggfotboll är mer tillgängligt och det krävs ingen dyr utrustning. Planen är en fjärdedel av en amerikansk fotbollsplan och varje lag har fem spelare inne istället för elva. Man har ett flaggbälte med en långsmal flagga vid varje höft. När en försvarare rycker en flagga från bollförande spelare motsvarar det en tackling som stoppar anfallet och spelet avbryts.

2. Du har tagit VM-brons i amerikansk fotboll. Varför blev du lockad av flaggfotboll?

– Jag slutade med amerikansk fotboll 2001 när jag var 26 år. Då hade jag uppnått det mesta inom sporten, men också haft flera skador som gjorde det svårt att fortsätta. Flaggfotboll är inte lika fysisk, men de strategiska och tekniska delarna är desamma. Och ytorna är mindre så spelet blir mycket snabbare och mer dynamiskt. Det var nog det jag föll för.

3. 201 centimeter och 97 kilo – ger storleken dig några fördelar?

– Jag spelar som quarterback och är anfallets spelfördelare. När försvaret sätter press på mig har jag fördel av min längd. Det blir enklare att se över och passa bollen ovanför spelaren som kommer rusande mot mig.

4. Vilka möjligheter har flaggfotboll att växa i Sverige och bli mer känt?

– När jag ser på innebandyns framfart de senaste 15 åren tror jag att flaggfotboll också kan bli riktigt stort. På drygt ett år har antalet lag och spelare i Sverige mer än fördubblats, så utvecklingskurvan ser väldigt ljus ut. Göteborg Marvels startade flaggfotbollsverksamhet i april 2019. Vi har idag 20 spelare och fler tillkommer kontinuerligt. Föreningen siktar på att utöka med ett damlag och ett lag i utvecklingsserien nästa år.

5. Imorgon arrangerar ni SM-seriesammandrag hemma på Heden. Förväntningar?

– Först möter vi femfaldiga svenska mästarna Uppsala som har flera landslagsspelare. Det blir att se och lära. Sedan är det derby mot Ale Brewers, fjolårets SM-trea. De är duktiga, starka och har bra känsla. Men om vi tar bort nerverna från premiärhelgen och lyfter laget till en högre nivå tror jag att vi vinner.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev