Sport.

2017-09-14 15:55
”Lag som ska vinna mästerskap måste få alla saker att stämma vid rätt tillfälle”, säger Sean Bergenheim inför säsongspremiären.  Foto: Thomas Johansson / TT
”Lag som ska vinna mästerskap måste få alla saker att stämma vid rätt tillfälle”, säger Sean Bergenheim inför säsongspremiären.

Favorittippade Frölunda är sugna på revansch

Ny säsong och inför premiären på lördag är det ännu en gång ett nytt Frölunda.

Men målen och visionen för talangfabriken är de samma som alltid.

– Vi vill vinna allt som vi ställer upp i, säger tränaren Roger Rönnberg.

Det är avslappnad stämning ute på Frölundaborgs is. Frölunda tränar och avslutar passet med avslutningsövning med visst inslag av snälla tacklingar. Det skrattas en del, jublas när någon gör mål.

Sean Bergenheim, 33, finländaren som spelade i Frölunda 2006/07 återvände i vintras. Han har hunnit med spel i fyra NHL-klubbar, ett år i Schweiz och några strömatcher hemma i Finland före återkomsten till Göteborg.

Hur många försäsonger har du gjort i ditt liv?

– Oj, det måste nog vara ... 18. Ja, säg 18. Kanske någon mer.

Du som har varit med om så många, hur är egentligen en försäsong med all träning det innebär?

– Det blir mycket fysik, styrketräning och en hel del cykling eller löpning. Det är sprints och det är hopp. Jag tycker själv om att spela tennis. Det är bra för bollsinnet och man får en ganska bra träning, men alla spelare gör olika.

Hur tufft är det?

– Det är alltid väldigt tufft. Men det svåraste är faktiskt att gå tillbaka på is. Det tar ett tag innan kroppen vänjer sig vid det efter att man har varit ledig från isträning under sommaren. Jag har haft coacher som kör riktigt hårt. Frölunda är bland de tuffare jag varit hos.

Sean Bergenheim gjorde två mål i genrepet borta mot Växjö i förra veckan. Han pratar om ett lag i bra form. Det blev seger med 5–4 i genrepet i Småland.

– Jag tycker att vi ligger bra till och vi kan vara nöjda med hur vi har arbetat under sommaren. Killarna ser bra ut, det räcker att man bara tittar på testresultaten för att se det. Sedan har vi fått en del fina resultat med oss i matcherna hittills också, både i träningsmatcherna och i CHL.

Vass offensiv

Frölunda, som inför förra säsongen var regerande mästare, åkte ut mot Brynäs i semifinalen. Laget hade två ”matchbollar” men förlorade två matcher i rad och åkte ut tidigt med Frölundamått mätt.

– Förra säsongen fick vi inte riktigt ihop det. Vi var inte som bäst när det gällde. Det var något som fattades, något som inte klickade. Lag som ska vinna mästerskap måste få alla saker att stämma vid rätt tillfälle.

Vad får dig att tro att det blir bättre denna säsong?

– Jag kom ju mitt i säsongen förra säsongen så jag vet inte allt, men det här laget ser väldigt vasst ut offensivt. Vi hade ett otroligt bra lag förra säsongen. Men vi har en större bredd offensivt nu. Vi har fyra kedjor som kan göra mål och defensivt vet vi alla att vi måste vara starka. Det är som vanligt tätt med unga spelare i laget. Flera av dem har tagit stora kliv i utvecklingen, enligt Sean Bergenheim.

– Jag kollar på killar som Adam Almquist och Rasmus Dahlin. De verkar väldigt bra. Jag märker stor skillnad på Rasmus, som verkar större och starkare, han kan ta en stor roll i år. John Nyberg också. Det har hänt något med honom den här sommaren. De är färdiga att ta nästa steg.

Du själv då?

– Ja, du. Jag är inte nöjd med min tid tillbaka i Europa efter att jag lämnade NHL 2015. Jag har vägt för mycket. Jag vägde 94 kilo när jag kom tillbaka. Det är för mycket för de stora isarna. Jag känner mig mycket bättre nu. Jag väntar mig en bättre säsong för egen del. Nu är jag nere på 89 kilo.

Sean Bergenheim står i katakomberna under Frölundaborgs läktare när han pratar om den kommande säsongen. En bit bort intervjuas Roger Rönnberg. Flera journalister står i rad för att prata med Frölundas tränare. Han är van vid det. Frölunda bevakas nära av lokala redaktioner och av riksmedia.

När SHL-klubbarna hade sin årliga så kallade upptaktsträff inför säsongen tippades Frölunda som favorit att vinna SM-guld. Roger Rönnberg gillar att vara i den sitsen.

– Jag tycker det känns rimligt, säger han. Jag tror på mitt lag och tycker att det är kul att andra tänker så. Men vi sätter våra målbilder internt. Allt vi gör handlar om att styra vår egen verklighet och hur vår värld ser ut. Allt det andra bruset gör vi vad vi kan för att styra bort.

Målen är därför glasklara.

– Det är en självklarhet att vi vill vinna allt vi ställer upp i. Ligan, SM-slutspelet och CHL. Det är en självklarhet för Frölunda.

Finns luckor att fylla

Elva spelare har lämnat sedan i våras och ännu är det osäkert om ytterligare någon eller några lämnar sent för NHL. Det finns luckor att fylla efter profiler som Henrik Tömmernes, Johan Sundström och Nicklas Lasu.

– Omsättningen har varit rätt så normal. Positivt för Frölunda är att de flesta som lämnar oss går till högre ligor eller klubbar. Det är en sådan förening som vi vill vara, där vi hjälper spelare att nå sina drömmar. Samtidigt som vi utbildar och utvecklar dem vill vi själva skörda de frukterna varje vår i ett slutspel. Men det är kul att det går bra för de som kommer till oss.

Frölunda beskrivs ofta som en talangfabrik där spelare får och tar plats redan som unga. Nämnde Rasmus Dahlin, är 17 år nu, men debuterade redan förra säsongen och gjorde stort avtryck även i slutspelet.

– Vi jobbar på ett sätt där vi levererar resultat och känslor utåt. Samtidigt styrs vi inte av det inåt, säger Roger Rönnberg. Vi har en vision att vi ska bli världens bästa förening på att utveckla och utbilda människor. Det är det viktiga. Vi har format en identitet och vet vilka vi är, vi har satt våra värderingar efter det, hur vi ska jobba. Visst, vi vill vinna. Men vi vinner för att våra spelare är välutbildade, vältränade och är på väg framåt i sina karriärer och har en egen drivkraft. 

Spelare in och ut

Nyförvärv: Johan Mattsson (Timrå), Adam Almquist (HV71), Pathrik Westerholm (Brynäs), Max Friberg (Anaheim, USA), Lias Andersson (HV71), Ponthus Westerholm (Brynäs), Ryan Lasch (Bern, Schweiz).

Förluster: Nicklas Lasu (Kärpät, Finland), Jacob Larsson (Anaheim, USA), Alexander Younan (Rögle), Anton Karlsson (Leksand), Erik Nyström (TPS Åbo, Finland), Kristian Vesalainen (HPK, Finland), Henrik Tömmernes (Servette, Schweiz), Johan Sundström (Omsk, Ryssland), Patrik Carlsson (HIFK, Finland), Robin Figren (HV71), Casey Wellman (Sotji, Ryssland), Dan Bakala (klubb ej klar).