Sport.

2018-11-07 10:45
  • IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson ser att klubben har mycket jobb kvar att göra, men också att den har allt att vinna. Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån
    IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson ser att klubben har mycket jobb kvar att göra, men också att den har allt att vinna.
  • Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån
Puffetikett
ETC Göteborg

”En rutten säsong rent sportsligt”

IFK Göteborg gör sin sämsta säsong sedan 2002.

Nu börjar på allvar arbetet med att bygga ett lag och en klubb för framtiden.

”Allt talar för IFK Göteborg”, säger klubbdirektören Max Markusson.

Han tillträdde i somras och mer eller mindre direkt påbörjade han ett förändringsarbete på Kamratgården. Utmaningar finns det gott om. De senaste åren har ekonomin och det sportsliga gått i samma riktning.

I år slutar IFK Göteborg precis ovanför kvalstrecket. Det är den sämsta placeringen sedan 2002. Då kom Blåvitt tolva och tvingades kvala för att stanna kvar i allsvenskan.

– Vi mår förhållandevis bra. Vi har haft en ganska rutten säsong rent sportsligt, men vi har arbetat med alla de omgärdande strukturerna i klubben. Det känns riktigt bra att vi har tagit oss tid att vända på alla stenar och ställa oss frågor som jag inte tror att man har ställt sig på ett bra tag i IFK Göteborg, säger Max Markusson.

Vad är det för frågor?

– Det handlar väldigt mycket om att definiera vart vi ska i framtiden och frågorna vi ställer oss då är på vilket sätt vi tar oss dit. Det kan handla om en ekonomisk struktur och den sportsliga delen. Det är en väldigt nyttig process. Man måste emellanåt vara tuff mot sig själv.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Markusson pekar på ekonomin som en av de enskilt viktigaste och största frågorna som han och hans personal arbetar med dag­ligen för att komma tillrätta med. Konkret handlar det om att öka intäkterna och minska utgifterna. Förra året gick klubben back med tolv miljoner kronor.

Under denna säsong har klubben sålt målvakten Pontus Dahlberg för ett mångmiljonbelopp till brittiska Watford, men trots det är det alltså ett fortsatt svårt ekonomiskt läge för Blåvitt.

”Inte en hållbar struktur”

Det finns några stora kostnadsposter som Max Markusson pekar på. Bland annat ­personal- och lokalkostnader. IFK Göteborg är hyresgäst både på inomhusanläggningen Prioritet Serneke Arena i Kviberg och på Kamrat­gården. I takt med de svaga sportsliga resultaten har publiksiffrorna sjunkit och det har en direkt negativ påverkan på det ekonomiska resultatet.

– Det är uppenbart att klubben inte har en hållbar struktur. Vi behöver titta på vilken del vi kan påverka mest. Det är ingen hemlig­het att våra truppkostnader är förhållandevis höga i jämförelse med där vi hamnar till sist i allsvenskan. Vi har också höga kostnader i form av olika anläggningar. Utifrån det behöver vi tänka på om vi har utnyttjat anläggningarna tillräckligt mycket. Har vi kanske köpt och sålt spelare på ett sätt som inte är i linje med det vi klarar av?

Det finns många frågor som Markusson, styrelsen och kolle­gorna i klubben söker svar på. Just nu är många av processerna i utvärderingsfas. Det gäller alltså både det ekonomiska men också det sportsliga och flera andra områden.

– Vi jobbar nu med en strategi som ska sträcka sig de kommande fem åren. Utifrån det måste vi utvärdera om vi har rätt struktur i organisationen, har vi rätt kompetenser på rätt plats, jobbar vi på ett modernt och framåtlutat sätt, och har vi de resurser som krävs? Svaren på många av de frågorna formar framtidens organisation.

Fortsatt ansträngd ekonomi

Medlemmarna och supportrarna kan vänta sig klara besked om mycket under vintern.

– Vi ska presentera ett första utkast som ska prövas på styrelse­mötet 12 december.

Vad kan medlemmarna och supportrarna förvänta sig för besked om det ekonomiska resultatet för 2018?

– Att det är fortsatt väldigt tufft och ansträngt. Vi gör vad vi kan just nu för att hamna där man sa att man skulle hamna i början av året. Styrelsen har ju satt som målsättning att vi ska gå plus minus noll. Än så länge är det alldeles för tidigt att säga någonting men vi gör vad vi kan för att sträva mot det där nollresultatet.

Så du kan inte säga om det är rött eller svart på sista raden?

– Nej, det går faktiskt inte.

”Har lärt oss mycket”

Bland de förändringar som har genomförts på den sportsliga sidan sparkades sportchefen Mats Gren och ersattes tillfälligt av akademichefen Jonas Olsson medan huvudtränaren Poya Asbaghi fick stöd av akademitränarna och före detta spelarna Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller, som flyttades upp. Det är ännu inte helt spikat hur det kommer att se ut 2019 eller­ ens när en permanent lösning presenteras för hur det kommer att se ut nästa säsong. Men Poya Asbaghi sitter säkert, enligt Max Markusson.

– Jonas gör ett bra jobb nu och har den stabilitet vi behöver. Vi har inte bestämt något ännu och vi är inte stressade över att få fram någon ersättare. Vi ska inte ersätta för ersättandets skull. Först måste vi sätta målen och så ser vi vilka kompetenser vi har och vad vi behöver.

Med allt detta sagt, vad talar för IFK Göteborg 2019?

– Jag känner att allt talar för IFK Göteborg i framtiden. Vi har en vilja, kompetens och tydlighet som vi jobbar med internt. Vi har lärt oss väldigt mycket. Folk har förstått att vi tror på Poya Asbaghi som tränare och vad han står för. Vi har alla möjligheter att ge honom bättre förutsättningar 2019. IFK Göteborg 2019 har allt att vinna och kommer att vinna mer än vad vi har gjort i år.

Läs vidare på nästa sida: Veckans sportkalender

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Max Markusson

Ålder: 39 år.

Bor: Villa i Åsa.

Familj: Sonen Kaspar, 16 år, dottern Elina, 10 år, och flickvännen Lotta.

Aktuell: Tillträdde som klubbdirektör för IFK Göteborg i juni efter att ha arbetat som evenemangschef på Göteborg & Co.