Sport.

2021-03-22 09:04
Förra året vann Frida Lundblads IFK Göteborg mot Gais i SM-finalen efter förlängning. Årets final blir slutet på 39-åriga Lundblads karriär.  Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån
Förra året vann Frida Lundblads IFK Göteborg mot Gais i SM-finalen efter förlängning. Årets final blir slutet på 39-åriga Lundblads karriär.
Puffetikett
ETC Göteborg

”En magisk avslutning”

Fem frågor till Frida Lundblad, lagkapten i IFK Göteborg Futsal, som möter Gais i SM-final 28 mars

1. Ni vann mot Järla IF med totalt 11–4 i semifinalen. Vad tar ni med er?

– Jag tycker att vi har spelat väldigt klokt och disciplinerat. Vi har spelat bra futsal vilket innebär synkroniserat och bra tillsammans, och inte tagit en massa egna individuella beslut. Vi har fått till ett väldigt bra spel och jag hoppas vi kan fortsätta med det flytet.

2. Nu blir det finalrepris mot Gais, som ni dessutom vunnit mot i båda seriematcherna. Finns det något som talar emot er?

– Det är lite ombytta roller jämfört med förra året. Då förlorade vi mot dem i serien och ryckte upp oss först i slut­spelet. I år har vi ett helt annat spel. Vi är mycket bättre i år än förra året. Men det kommer att bli en riktigt jämn match. En SM-final är något helt annat än en seriematch. Självförtroende har vi, men vi vet att Gais kommer att ge järnet. Någon press känner jag inte. Guldet från förra året ger oss lite arbetsro och det kan nog göra att vi kan spela ut ordentligt.

3. Ni har bara förlorat en match hittills den här säsongen. Vad är det som gör er så bra?

– Vi fick två helt fantastiska tränare inför säsongen: Nima Kadivar och Tobias Granberg. Det de har tillfört är helt otroligt. Nyförvärven har också presterat, bland andra Moa Glans som vann skytteligan och blivit kallad till landslaget. Vi har en väldigt bred trupp. I semifinalen senast bytte vi hela laget efter halva matchen och det märktes ingen skillnad.

4. Hur tycker du att futsalen har utvecklats under dina år som spelare?

– Det är jättestor skillnad från när jag började 2017. Det är mycket mer seriöst nu, med fler träningstimmar till exempel. Det finns även en utbildning för tränare som gör att spelarna får bättre träning i just futsal. Det handlar inte längre om fotbollsträning inomhus. I Sverige kommer fortfarande de flesta spelare från vanlig fotboll, vilket inte är fallet i de bästa nationerna där man börjar med futsal i tidig ålder. Förhoppningsvis kan sporten växa på samma sätt här.

5. Hur ser framtiden ut för dig?

– Jag har tänkt avsluta nu. Beslutet har vuxit fram under våren. Jag känner att futsalen tar väldigt mycket tid från familjen och det finns så mycket annat vi vill göra. Jag har haft jättekul och jag är jättetacksam och nöjd. Nu känns det magiskt att få avsluta med en SM-final.