Sport.

2020-06-04 15:35
 • Johanna Ringström tävlar för klubben i både fotboll och innebandy. Hon längtar efter träning och matcher och en vanlig vardag igen. Och att åka till turneringar i en egen buss.  Bild: Daniel Stiller, Bildbyrån
  Johanna Ringström tävlar för klubben i både fotboll och innebandy. Hon längtar efter träning och matcher och en vanlig vardag igen. Och att åka till turneringar i en egen buss.
 • Thor Guttormsen, verksamhetschef i Grunden Bois, vid presentationen av klubbens buss tillsammans med ordföranden Joakim Andersson.. Bild: Daniel Stiller, Bildbyrån
  Thor Guttormsen, verksamhetschef i Grunden Bois, vid presentationen av klubbens buss tillsammans med ordföranden Joakim Andersson..
 • Träna hemma under karantänen. Ida Palm, personlig tränare på Nordic Wellnes, finns att beskåda på video på Grunden Bois hemsida. Här leder hon ett gympapass, en förkortad version av det pass hon normalt håller för klubben. Bild: Håkan Bjärsdal
  Träna hemma under karantänen. Ida Palm, personlig tränare på Nordic Wellnes, finns att beskåda på video på Grunden Bois hemsida. Här leder hon ett gympapass, en förkortad version av det pass hon normalt håller för klubben.
Puffetikett
ETC Göteborg

Den älskade fotbollen står ännu på paus

Idrottsklubben Grunden Bois har stängt ner sin fotboll och innebandy – alla matcher och alla träningar.

Men det finns ett ljus i mörkret för medlemmar som suktar efter träning.

Klubbens gympapass finns på video och blir en sporre att hålla igång under karantänen.

Den inspelade videon har ungefär samma övningar som ledaren Ida Palm har i vanliga fall på passet.

– På mitt träningspass kan alla vara med, på sina villkor. Alla kommer och går som de själva är. Vissa sitter i rullstol och har svårt med en del rörelser. Då får de göra på sitt sätt. Här finns inga hinder, berättar hon.

Ida är personlig tränare på Nordic Wellness och den som leder gympan för Grunden Bois sedan i höstas.

– Det är ett enkelt program med samma saker varje vecka. Ska jag byta ut nån övning så måste det bli på lång sikt med förberedelse och testning. Det går inte att byta hur som helst. Det handlar ju om rörelseglädje, säger Ida.

Glädje är också just vad gruppen ger henne.

– Man får så mycket tillbaka. När man ser någon ta en lite tyngre vikt, eller någon ny kompis som hänger på – och hur alla blir glada för sin egen och andras skull.

”Jobbigt att inte få träna”

Johanna Ringström är medlem i Grunden Bois och tränar både fotboll och innebandy. Hon är även med och hjälper till med knatteträningen och sitter också i klubbens styrelse.

– Det är jobbigt att inte få träna på grund av den här Coronan, säger Johanna.

Promenader har blivit hennes sätt att få ut energin.

– Jag går långa sträckor, mellan fem och femton kilometer.

Hon tycker det är särskilt tråkigt att Gothia Cup är inställt och därmed också Kim Källström Trophy. Det är en turnering för ungdomar som har någon form av funktions­nedsättning.

– Det var flera av våra uttagna medlemmar i år som aldrig varit med där, i en sån stor fotbollsturnering. Jag tycker synd om dem som nu missar det. Jag hoppas att vi som blev uttagna i år blir uttagna nästa år igen.

Johanna har själv varit med ett par gånger innan. Hon stod också på scen inför ett fullsatt Ullevi och presenterade arrangemanget 2013. På engelska.

– Då var jag så nervös så jag skakade, även om jag såg självsäker ut, minns Johanna och skrattar.

Längtar efter det vanliga

Nu längtar hon efter att komma igång med allt det vanliga igen.

– Fotbollen, innebandyn, kompisarna. Jag saknar tjötet i klubbstugan, att skämta och skratta och att ha roligt.

Innan dess ska hon testa Idas gympapass på video i alla fall.

– Jag har inte kommit fram till det än. Det har kommit annat emellan. Men jag ska ta mig i kragen. Vänner som kollat säger att den är bra. Då kan jag få ut energin där också.

Filmade träningsvideo

Det var Grunden Bois verksamhetschef Thor Guttormsen som frågade Ida Palm om hon tyckte det var okej för henne att filma en träningsvideo för hem­sidan och sociala medier nu när klubbens övriga verksamhet är nedstängd.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– En kul grej och kanske får det några fler att hålla igång, säger Thor.

En mindre kul grej för Thor var förstås att tillsammans med klubbens styrelse ta beslutet i mitten av mars att lägga verksamheten på is. ”Det kändes elakt men var ett enkelt beslut att ta.”

– Våra medlemmar är killar och tjejer på alla nivåer av intellektuell funktionsnedsättning, allt från lindrigt till måttligt och gravt. Många tillhör riskgrupper, förklarar Thor.

Han utvecklar:

– Vi har ju lirare som kanske inte känner efter om de har feber eller ont i halsen. De är så sugna på att träna med Grunden Bois, höjdpunkten i veckan. Glädjen tar överhanden. Och det här med avståndet – en meter eller två – det är svårt att förstå för många av våra lirare.

Ringde dagligen

I början ringde medlemmar dagligen till Thor och frågade när träningen börjar igen. Det där med att den var inställd ”tills vidare” var svårt att greppa.

– Är det svårt för oss andra är det ännu svårare för någon med intellektuell funktionsnedsättning. Det är abstrakt, inte konkret för fem öre.

Så för någon vecka sedan tog klubben ett nytt beslut – det blir ingen träning förrän efter sommaren.

– Vi hoppas kunna starta om i augusti, säger Thor.

Fast det är ju inte heller säkert. Klubben är arrangör av en stor fotbollsturnering på Kviberg, ”Nationella spel i fotboll” den 19-20 september.

– Jag har planerat allt med planer, hotell, domare, mat och skickat ut inbjudningar. Men där finns ju ett men. I början av augusti måste vi ta det beslutet, suckar Thor Guttormsen.

Verksamhetschefen (”fast jag har aldrig haft en titel”) drog igång Grunden Bois 1992. Då jobbade Thor som fritidskonsulent och servade göteborgare med funktionsnedsättning med fritid och semester. Men idrott fanns inte på programmet.

– Några killar tjatade, ”kan vi inte spela fotboll?” De tjatade ner mig och jag sa okej. Det började utmed Delsjövägen med några koner och en boll. ”När är nästa gång?”, frågade de sedan. ”Okej, nästa onsdag igen då.”

Så bara växte det.

– Sen gick Grunden Bois-tåget och det går och utvecklas än i dag. Det är en solskenshistoria.

Egen buss

En solskenshistoria kunde Thor för övrigt presentera nyligen i form av – inte ett Bois-tåg – men väl en egen buss.

Han har jobbat ett tag med att få till det med en ”strajpad” buss från en av huvudsponsorerna.

– Jag tänkte att det passar bra med en pressvisning nu när tidningarna inte har så mycket att ha på sina sportsidor. De letar med ljus och lykta och då hjälpte vi till och presenterade en glad nyhet – en buss, skrockar Thor. Det är bara elitklubbar som har det annars så det är kul.

”Fantastisk reklam”

Klubben äger förstås inte bussen men har första tjing när man ska iväg på matcher och resor. Annars kommer bussen att cirkulera runt i Sverige och Europa när den hyrs ut.

– Det blir ju en fantastisk reklam för oss när bussen är på uthyrning och chartertrafik i Stockholm, Sälen eller Wien.

Sen tänker Thor göra ”en grej” av det här med bussen.

– ”Hitta Bois-bussen” ska den heta. När någon ser bussen nånstans, i Värnamo eller var som helst, tar personen en bild, berättar namn och var bilden är tagen, skickar till mig, och så lägger jag ut det på facebook. Vilken stolthet det blir för våra lirare. Något att se fram emot nu när det är så dystert, konstaterar Thor Guttormsen.

Johanna Ringström var också med när bussen presenterades och längtar efter att få åka i den till matcher.

– Det blir väldigt roligt att åka med en egen buss när vi ska till turneringar land och rike runt.

Grunden Bois

Grundades: 2003 (men allt startade redan 1992).

Medlemmar: 500, varav 260 aktiva.

Ålder på utövarna: Sju till 59 år, damer och herrar.

Tränare: 35 stycken.

Sporter: Fotboll, innebandy.

Plats: Tränar på Kvibergs Idrottscenter och i Prioritet Serneke Arena, där också klubblokalen finns.

Utmärkelser: Mängder genom åren. Allt från exempelvis Sportspegelns pris, Svenska idrottsgalan 2002 och Rotarys Etikpris 2005, till Zlatan Ibrahimovics stipendium number 10 2018 och Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj 2019.

Mål och Mening: www.grundenbois.com står bland annat: ”Grunden Bois tar emot alla som vill vara med. Vi har spelare vars främsta mål inte kan vara att bli bäst på fotbolls- och innebandyplanen. Det betydelsefulla för de flesta är att ha något kul att göra på sin fritid. Vi har märkt att föreningsliv och idrott är det bästa för att åstadkomma ett gott liv för personer med funktionsnedsättningar. Genom att vara aktiv i Grunden Bois får man inte bara en meningsfull fritid, utan också en mening med livet.”