Sport.

2019-04-14 10:10
Göteborgs målvakt Giannis Anestis räddar under söndagens fotbollsmatch i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg på Ullevi. Bild: Adam Ihse/TT
Göteborgs målvakt Giannis Anestis räddar under söndagens fotbollsmatch i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg på Ullevi.
Puffetikett
ETC Göteborg

Blåvita drömmar för nye IFK-målvakten Anestis

Giannis Anestis, 28, är ny etta i IFK Göteborg. Nu drömmer han om att framgångar i Blåvitt ska ta honom tillbaka till Greklands landslag.

”Jag jobbar hårt för att nå mina mål”, säger han.

Det small till tre gånger bakom Blåvitts målvakt Giannis Anestis i premiären bort mot AFC Eskilstuna. Mot Elfsborg i söndags höll han nollan inför över 17 000 i publiken på stora Ullevi.

– Det är viktigt för en målvakt. Man vill ju såklart aldrig släppa in några mål, säger 28-åringen.

Nu siktar den grekiske tvåmetersmannen (nåja, han mäter 198 centimeter) på ett lika bra resultat när IFK Göteborg möter Djurgården på bortaplan i nästa omgång.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag vill vara en viktig spelare för laget. Jag vet vilken kapacitet jag har och jag vill göra allt för att vi ska uppnå våra mål.

Vid sidan av planen trivs han i sin nya hemstad.

– Jag gillar Göteborg, det är väldigt trevligt här. Min fru och nyfödda dotter gillar det också, speciellt att promenera runt där vi bor i Bagaregården. Vi har gått på en del restauranger, en eller två grekiska. De är inte som i Grekland, men bra ändå.

Ingen spikrak väg

Vägen till Göteborg, Kamratgården och IFK Göteborg har inte varit spikrak – men väl så händelserik. Giannis Anestis sju säsonger i den grekiska ligan där han representerade Panionios och storklubben AEK Aten. Sedan gick flyttlasset gick till Hapoel Beer Sheva i Israel. Där var han bara i knappt två månader innan kontraktet bröts. Han hann med i alla fall en match som blev väldigt uppmärksammad. I Champions League-kvalet mot Dinamo Zagreb släppte Anestis in fem mål när laget förlorade med 0–5. Efter det fick han inte spela mer.

– Jag var bara där i 56 dagar. Efter två matcher bestämde de sig för att plocka bort mig och fyra spelare till från laget. Den där matchen mot Zagreb var ingen bra match för mig eller för laget, men det är ett lagspel. Jag kan inte spela ensam. Vi är elva mot elva. Men de skyllde på mig. Jag fortsatte att jobba på, men det blev inte bra. Det var ingen bra period för mig. Det var en lektion för mig, och det utvecklade mig som fotbollsspelare och som människa.

Han var bara arbetslös i några månader innan han fick kontakt med klubbar i norra Europa. Förre Blåvittspelaren Jakob Johansson spelade med Anestis i AEK Aten och tipsade om staden Göteborg och om klubben innan greken bestämde sig.

– Jakob och jag är goda vänner efter vår tid tillsammans i AEK. Han hade bara bra saker att säga om IFK och om historien som finns här. Det är en bra liga med god kvalitet och det finns många bra lag som satsar för att vara med i toppen.

Tackade nej till Djurgården

Innan han valde Blåvitt prov­tränade Anestis med Djurgården, men tackade nej till stockholmarna.

– Jag diskuterade med Djurgården. Men vi hade inte samma fotbollsfilosofi, så av den anledningen avslutade vi diskussionen. Jag fick ett kontraktsförslag som jag tackade nej till.

Kontraktet med IFK Göteborg är skrivet till sommaren 2020.

– Jag är här för att hjälpa laget. Det är en stor klubb som har haft några tuffa år och jag vill vara med att ta IFK tillbaka till toppen igen. Jag får en viktig roll här, men jag måste träna hårt och kämpa för att få spela. Om jag är tillräckligt bra får jag spela. Det finns inga garantier om en plats i startelvan.

Tackade nej till Djurgården

Giannis Anestis personliga mål är högt ställda. Han har ännu inte spelat några A-landskamper för sitt födelseland, men har varit med i landslagstruppen vid flera tillfällen (senast 2017).

– I klubblaget vill jag vinna varje match och hålla nollan varje gång… Om jag spelar bra här i IFK tror jag att jag kan få spela i det grekiska landslaget. Min dröm är att komma tillbaka dit och hjälpa vårt land att nå EM och VM i framtiden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter