Sport.

2020-11-06 08:39
Bild: Daniel Stiller, Bildbyrån
Puffetikett
ETC Göteborg

”Bekväm med att vara nervös”

Fem frågor till Jennifer Falk, målvakt i Göteborg FC som nu är en enda seger ifrån klubbens första SM-guld i fotboll

Två matcher kvar. En seger räcker för att säkra guldet. Hur tänker du inför avslutningen?

– Att vi har ett jättebra utgångsläge och bara ska försöka njuta av det, mer än att det blir en press. Det hade varit gött att vinna redan på lördag (Linköping, borta), istället för att få en sista match där allt ska avgöras (Vittsjö, hemma, nästa söndag). Jag kommer att bli nervös, det blir jag alltid. Det är viktigt att vi vågar spela som vi brukar. Framåt, att alla vill ha boll och löper mycket. Jag ska försöka pusha och vara tydlig i min kommunikation med utespelarna.

Efter två raka andraplatser – vad skulle det betyda att vinna första SM-titeln?

– Det skulle betyda jättemycket för alla spelare, alla i föreningen och våra supportar. Det skulle vara stort för mig. SM-guld är något som jag har strävat efter länge. Sedan jag kom till Kopparbergs/Göteborg (2016) är det en dröm som jag har känt kan bli verklighet.

I år har du för första gången fått vakta målet i alla GFC:s allsvenska matcher. Hur har det påverkat ditt spel?

– Väldigt mycket, tror jag. Jag har blivit säkrare i mig själv och fattar oftare rätt beslut. Att rädda bollar, det gör man på träning och kan alltid ha i sig. Men beslutsfattandet och kommunikationen med laget utvecklar man i matcher. När ska jag gå ut? När ska jag stanna? Vem ska jag skrika på? Sånt har jag blivit mycket tryggare i. Det bara kommer naturligt nu.

Och i höst har du gjort dina tre första tävlingslandskamper. Hur var det?

– Ah, det var jättehäftigt. Det var nervöst inför Islandsmatchen eftersom den var så viktig och jag visste att jag skulle få mer att göra än i de andra landskamperna jag spelat. När jag väl var där var det bara jätteroligt. Skönt att känna att jag klarar att spela bra i tuffa matcher, trots att jag är nervös före. Det gör att jag är bekväm med att vara nervös.

Hedvig Lindahl har varit Sveriges nummer 1 i 15 år. Hon är 37 år och har skadeproblem. Siktar du på att bli stadig förstamålvakt i landslaget?

– Ja, det är något jag siktar på. Möjligheten finns, men det gäller att jag gör jobbet, att jag hela tiden utvecklas och gör mitt bästa. Det kommer inte att komma av sig själv.