Sport.

2021-08-27 08:55
En brasiliansk göteborgare. Örgrytes Aílton Almeida har varit professionell fotbollsspelare i drygt 20 år, i åtta olika klubbar i sju länder. 37-åringen har inga planer på att sluta.   Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån
En brasiliansk göteborgare. Örgrytes Aílton Almeida har varit professionell fotbollsspelare i drygt 20 år, i åtta olika klubbar i sju länder. 37-åringen har inga planer på att sluta. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Äventyret fortsätter för Aílton

Aílton Almeida lämnade Brasilien som 19-åring. Han landade tusen mil bort, i det främmande Göteborg, frös direkt, fick snart se att snö fanns även i verkligheten.

”Med lite varmare väder hade Sverige varit världens bästa land att leva i”, säger han 17 år senare.

Aílton har skaffat sig jämförelsematerial från en handfull andra länder. Som ambulerande fotbollsspelare av hög kvalitet är han ständigt öppen för nya intryck.

Under totalt sex säsonger i två perioder hos Örgryte IS har han skaffat underlag för sina breda uttalanden:

– När jag jämför med andra länder ser jag hur bra det mesta fungerar i Sverige. Visst finns det undantag men oftast respekterar folk reglerna. Här är allt så välorganiserat. Typiskt nog har mycket kunnat skötas som vanligt även under coronatiden.

Vad visste du om Sverige vid ankomsten 2004?

– Knappast någonting. Det var som att komma till en annan värld. Kulturen var totalt annorlunda. Framförallt reagerade jag på att det var så kallt här. Snö hade jag bara sett på tv.

Växte upp i liten by

Aílton Almeida växte upp i den lilla orten Hematita med bara 2 000 invånare. Han fotbollsfostrades i storklubben Atlético Mineiro. Den håller till i landets tredje största stad Belo Horizonte. Där bor lite fler människor än i hembyn: cirka 2,5 miljoner, i storstadsområdet dubbelt så många.

I början av 2000-talet hade Örgryte inlett ett fruktbart samarbete med Atlético Mineiro. Därifrån anlände två spelare som blev rena lyckokasten. Afonso Alves och Paulinho Guará såldes senare för dyra pengar.

Deras succé öppnade flygvägen över Atlanten för Aílton Almeida. Han minns tillbaka på sin uppväxttid:

– Jag var ganska duktig i skolan och gillade språk. Men vi hade bara en halvtimmes engelsklektion i veckan. Så när jag åkte till Göteborg kunde jag nästan inget annat än portugisiska.

Han insåg att det skulle bli svårt att göra sig förstådd i sin nya okända miljö.

– Bästa sättet var att lära sig landets eget språk. I början hade jag hjälp av en lärare. Men snart fick jag göra det själv och det gick bra.

Många kan intyga att Aílton Almeida inte bara är en mästare som bollbehandlare, utan också som språkbehandlare. Han talar svenska med göteborgsk intonation, nästan utan hörbar brytning.

Jobbig tid

Ändå bodde han i fem andra länder under 13 år mellan sina båda sejourer i Öis.

Hur var det?

– Köpenhamn och Danmark påminde mycket om Sverige. Jag lärde mig språket rätt bra där också. På Cypern var det varmt och trevligt. Jag snackade även en del grekiska.

– I Tjetjenien var det oroligt genom den militära konflikten med Ryssland. Där fanns poliser överallt när vi spelade våra matcher i Groznyj. Av säkerhetsskäl bodde vi fyra timmars väg därifrån. Jodå, jag hann få med mig en del ryska.

– Arabländerna var speciella, särskilt då Saudiarabien. Man tvingades följa stränga muslimska lagar. Min fru var med där. Som alla kvinnor måste hon bära slöja. Det var en rätt jobbig tid.

De många perioderna utomlands har gett Aílton Almeida fotbollsupplevelser av skilda slag.

– De största upplevelserna fick jag på Cypern. Apoel (från huvudstaden Nicosia) var det första laget från ön som lyckades i Europacuperna. Det var fantastiskt att få vara med om.

I Champions League 2012 slog Apoel ut polska mästarna Wisla Krakow och sedan franska mästarna Lyon, som hade Kim Källström i laget.

Mötte Real Madrid

I kvartsfinalen väntade så självaste Real Madrid. På planen fanns idel världsstjärnor som Cristiano Ronaldo, Pepe, Sergio Ramos, Varane och Kaká. Att matcherna slutade 0–3 och 2–5 är inget Aílton behöver skämmas över.

Återkomsten till Sverige 2019 var ingen tillfällighet. Hustrun Sanna kommer från Göteborg och längtade efter annan huvudbonad än slöja. Deras två barn skulle gå i skolan och även pappa längtade ”hem”.

Därför var Örgrytes återväckta intresse efterlängtat. Aílton Almeida skrev på ett treårskontrakt. Det löper ut nu i höst.

Hur ser du på fortsättningen av karriären?

– Jag känner mig inte klar med fotbollen ännu. Kroppen mår bra och jag tycker att våra nya tränare (Dane Ivarsson och Johan Mattsson) har fina kvaliteter. De håller på att sätta ett nytt spelsystem. En sådan process tar tid att genomföra. Jag hoppas få vara en del i den.

Har du själv tränarambitioner?

– Nej, det har jag ingen tanke på. Då vill jag hellre följa min son. Han spelar i Öis P12-lag. Jag har lärt honom att det viktigaste man kan göra i matcherna är MÅL! Hoppas att han lyssnar på mig…

Växte upp i liten by

Senast Aílton var fotbollsproffs i Göteborg (2004–06) spelade Örgryte i allsvenskan. Brassen öste in mål och fick ofta toppbetyg efter matcherna.

Nu är målet att återta en plats i högsta serien. Men vägen dit känns lång och besvärlig.

I söndags spelade Öis 0–0 på bortaplan mot en annan ö-känd gammal mästarklubb, Östers IF. På hemresan från Växjö grämde sig Aílton Almeida över en missad avslutning efter ett snyggt genombrott på egen hand.

På söndag tar Örgryte emot Norrby IF på Gamla Ullevi. Boråsklubben är superettans stora överraskning. Istället för förväntan bottenstrid fajtas lillebror för att få till allsvenska derbyn mot Elfsborg.

– Det är läge för oss att slå Norrby, tycker Aílton.

Aílton José Almeida

Ålder: 37.

Familj: Hustrun Sanna och två barn.

Bor: Lägenhet i Masthugget, sommarstuga i Åsa.

Klubbar: 2000–04 Atlético Mineiro (Brasilien), 2004–06 Örgryte IS, 2007–10 FC Köpenhamn, 2010–12 Apoel Nicosia (Cypern), 2012–15 Terek Groznyj (Tjetjenien, Ryssland), 2015–16 Al-Hilal (Saudiarabien), 2016–17 Al Jazira (Förenade Arabemiraten), 2017–18 Al Dhafra (Förenade Arabemiraten), 2019– Örgryte IS.