Sport.

2017-09-08 18:50
Boko Orovic har mycket att tänka på inför höstens matcher.  Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån
Boko Orovic har mycket att tänka på inför höstens matcher.

Att säkra kontraktet är prio ett för Gais

Efter det uppmärksammade derbyt blickar Gais mot en oviss höst för att undvika nedflyttning. Nu är det upp till bevis för spelarna och en kamp för att vara kvar 2018.

– Nästa år blir det andra bullar, säger tränaren Bosko Orovic.

Det var drygt 10 000 åskådare på Gamla Ullevi i måndags. När Alibek Aliev gjorde 2–1 i 88:e minuten jublade några tusen grönsvarta supportrar på plats.

Men målet blev bortdömt. Bollen låg inte helt still när frisparken fram till Aliev slogs.

– Det händer så mycket grejer under matchen och speciellt i den situationen. Ska man följa regelboken såå… ja, bollen rör sig. Så enligt regelboken, visst, det är ett korrekt domslut. Men det är så mycket annat som han kan ta för innan. Inkastet är fel innan. Det är ett sent beslut dessutom. Riktigt jobbigt, säger Bosko Orovic.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Fem oavgjorda matcher

Han var också missnöjd över att Öis fick chansen att kvittera på straff tidigare i andra halvlek. Hakeem Araba fälldes men gaisarna protesterade – förgäves. Araba satte själv slutresultatet 1–1.

– Jag har tittat på straffsituationen säkert 25 gånger och det ska inte vara straff där. Det är spelmässigt jämnt i matchen, men det är vi som skapar lägena. Öis har ingenting mer än straffen. De skapar inga målchanser, säger Bosko Orovic.

De fem senaste mötena mellan lagen har nu slutat oavgjort.

– Derbyna är viktiga för supportrarna. Det är mycket energi, mycket publik, härlig atmosfär och klockren inramning. Men i slutändan är det tre poäng på spel, precis som i alla andra matcher och det är synd att vi bara fick med oss en poäng den här gången.

 

Gais har en tuff fotbollshöst framför sig. Det blir en kamp om att hålla sig kvar i Superettan.  Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån
Gais har en tuff fotbollshöst framför sig. Det blir en kamp om att hålla sig kvar i Superettan.

 

Lever i ovisshet

Gaistränaren stod vid sidlinjen med kryckor i händerna och gestikulerade upprört vid flera tillfällen.

– Det är svårt att hålla sig lugn och bara sitter ner, fast jag vet att jag borde. Det är inte bra att hoppa upp och stå så mycket. Fast det blir mestadels sittande för min del under matcherna, men det är klart att det är jobbigt.

Bosko Orovic är fortfarande fysiskt påverkad av en trafikolycka för två månader sedan. Orovic blev påkörd när han körde sin moped utanför Liseberg.

Han opererades i tio timmar och under de första veckorna efter olyckan satt han i rullstol. Han har fått en nykonstruerad fotled, som har byggts upp av muskler och vävnader från låret.

– Det har gått ett steg framåt. Det innebär att jag får behålla min fot. Jag vet inte exakt hur lång tid det kommer att ta, men kanske åtta veckor till innan läkarna vet om de behöver steloperera foten. Jag lever i en bubbla av ovetande, säger Orovic och fortsätter:

– Det påverkar mig enormt mycket. Jag är i grunden en väldigt aktiv tränare som vill vara med på många sätt under match och träning, men allt tar längre tid än vad man vill och det hämmar mig kopiöst mycket.

I superettans tabell har Gais fem poäng ner till negativt kval och tolv poäng upp till den allsvenska kvalplatsen.

– Vår bestämda målsättning är att komma på säker mark för att klara kontraktet. Sedan blir det nya bullar nästa säsong, men säker mark är det viktiga just nu.

– Vi vill spela fotboll där bollen går via lagdelarna mer, till skillnad från att slå chansbollar. Vi har höjt försvarsspelet så att det blir mer aggressivt och i offensiven vill vi ha flera olika anfallsmetodiker beroende på vad motståndarna gör. Det kräver en hel del tänkande och gnuggande från spelarnas sida.

 

Nya värvningar kommer

En utmaning är den höga spelaromsättningen varje år i truppen. Sedan 2015 har 70 spelare representerat Gais.

– Varje gång det kommer en ny tränare blir det en ny spelidé. Jag har mitt spelsätt som jag tror på och det kräver en viss typ av spelare. Vi har värvat in en stomme och sedan får vi se vad året visar, hur spelarna löser det utifrån mitt sätt att se på hur vi ska spela. Tanken är att behålla en större del av spelarna 2018, absolut. Men det är klart att några nya kommer att komma också.

 

"Man kan inte sitta på latsidan när det

finns så många duktiga spelare."

 

I somras värvades bland andra bröderna Anton och Calle Wede och derbymålskytten Simon Silverholt.

– Hösten avgör tankarna kring spelare för framtiden. Man kan inte sitta på latsidan när det finns så många duktiga spelare. Vi vill ha en stomme, men det är upp till bevis för spelarna. Vill man vara kvar så spelar man för ett nytt kontrakt. Vi behåller inte någon för kontinuitetens skull om den spelaren inte sliter för att vara här.

Den närmaste framtiden är det ny match som är i fokus, Trelleborg på bortaplan.

– Det är ett väldigt bra lag. Det säger ju även tabellen. Jag har mött dem förut när jag tränade Utsikten i division 1. Trelleborg har många spelare kvar sedan dess. Det är ett bra lag, men det är ett lag som vi kan slå. När vi kommer ner till Skåne har vi 50 procents chans att slå dem. Så ser jag på det.