Sport.

2019-11-28 16:09
Jamima Roberts och Nordmakedoniens Elena Gjeorggjieevskaja under EM-kvalet. Foto: Henrik Montgomery / TT
Jamima Roberts och Nordmakedoniens Elena Gjeorggjieevskaja under EM-kvalet.
Puffetikett
ETC Göteborg

Äntligen skadefri – Jamima Roberts till VM med nytändning

På lördag inleder Sverige handbolls-VM i Japan. Jamina Roberts – en av landslagets mest rutinerade spelare – har fått en nytändning.

– Det är första gången på fyra–fem år jag åker till ett mästerskap skadefri, så det känns jättebra, säger hon.

Förra onsdagen reste svenska handbollslandslaget till Japan och det VM som spelas under de två kommande veckorna. Under drygt en veckas tid har laget laddat upp i Fukuoka. I första gruppspelsmatchen på lördag ställs Sverige mot Kongo-Kinshasa.

– Jag tycker att vi har fått en bra lottning och har en bra chans mot alla lag. Det är Ryssland som sticker ut lite, och Japan kan nog bli farligt på hemmaplan. Men Argentina, Kongo-Kinshasa och Kina ska vi slå, säger Jamina Roberts.

Sverige gjorde sitt bästa VM någonsin för två år sedan, när laget slutade fyra efter förlust i bronsmatchen mot Nederländerna. I EM för ett år sedan blev det en sjätteplats.

– Förhoppningen är ju att vi ska hålla oss där uppe fortsättningsvis också. Vi har en lite nyare trupp den här gången, men så ser det ut i många lag.

Sex mästerskapsdebutanter ryms i Henrik Signells VM-trupp, där till exempel målvakten Johanna Bundsen saknas på grund av graviditet, och lagkaptenen och försvarsdirigenten Sabina Jacobsen på grund av knäskada.

Jamina Roberts, 29, från Partille är en av VM-truppens mest rutinerade spelare med tio internationella mästerskap. Bara Isabelle Gulldén har fler.

– Det tänker jag inte så mycket på, det känns som förut. Men jag har fått frågor från några av de yngre spelarna om vad man behöver packa med sig …

Jamina delar platsen på vänsternio med Mikaela Mässing, där Jamina är den som står för det irrationella spelet medan Mölndalstjejen Mässing lever mycket på sitt skott.

– Vänsternio är en viktig position och det är bra att vi har så olika spelstil. Funkar det inte för mig så funkar det förhoppningsvis för henne.

För Jamina känns det bättre än på väldigt länge inför ett mästerskap. För första gången på fyra fem år kunde hon den här gången resa iväg helt skadefri.

Inför EM förra året var det en axel som krånglade och innan dess har ett knä ställt till problem. Hon opererade det sommaren 2017, men Jamina tvingades av sin tränare i ungerska Erd att spela mycket tidigare än vad hon själv ville.

– Jag opererade mig förra sommaren igen och det tog ett år innan jag hade kontroll.

Den numera skadefria tillvaron har gjort att 29-åringen fått en nytändning.

– När jag hade mycket skadeproblem tänkte jag att min kropp inte skulle palla så länge till, men nu när det känns bra… Jag kan inte sluta när jag har mer att ge.

Pojkvännen Emil Berggren, sportchef i IK Sävehof, får vänta ett tag till på att få hem Jamina till hennes moderklubb.

– Det hade ju varit najs att flytta hem, men jag känner mig inte riktigt klar i utlandet. Emils jobb innebär att han är fast och inte kan följa efter mig, så min proffskarriär kortas ner. Vi har ett distansförhållande nu och det är inte skitkul.

Kontraktet med hennes danska klubb Randers går ut efter den här säsongen. I våras fick klubben kvala sig kvar i högsta ligan. Men i höst har det rullat på bättre. Laget ligger på en sjundeplats och Jamina är tvåa i lagets interna skytteliga och tolva i den totala.

– Samtidigt som laget varit bättre har även jag varit bättre. Min första säsong var jag inte med på försäsongen och kom in i det sent. Jag var ny i laget och dessutom skulle allt göras om efter mig. Det blev kaos för allt och alla. I år har vi större trygghet och det är mycket lättare att bygga vidare när det funkar.

Ekonomin i klubben går däremot inte lika bra och just nu pågår en försäljning av aktier till supportrar och allmänhet med målet att få in 3,5 miljoner danska kronor.

– Jag påverkas inte alls och kan inte göra något åt problemen. De känns som att alla klubbar utanför Sverige någon gång har ekonomiska problem. I Danmark känns det som att det svänger så mycket från säsong till säsong. Det kommer in någon ny huvudsponsor som sedan försvinner.

Var spelar du nästa säsong?

– Jag vill spela mästerskapet nu, och har sagt att jag inte kommer att ta någonting före det.

VM i Japan blir det första mästerskapet på länge Jamina Roberts gör utan sin vapendragare Loui Sand. Vänsterkanten Sand avslutade karriären kort efter EM förra året och berättade att hon bestämt sig för att ställa sig i kö för att få diagnosen könsdysfori. Jamina Roberts får vänja sig vid andra rumskamrater i landslaget men berättar att det känns tomt.

– Jag kommer att dela rum med Hagman (Nathalie) på VM. Vi är också bra vänner så det är inte det. Men jag och Loui har alltid haft varandra. Vi är såpass bra vänner att vi pratar om allt. Men det kan å andra sidan vara skönt att prata med någon som inte är där. Det kan vara påfrestande att vara borta en månad med laget, och man skapar problem som inte finns. Någon gång får man ett bryt. Nu har vi ju tidsskillnaden, men jag hoppas att Loui finns där på telefon.

Så spelar Sverige i handbolls-VM

Grupp D:

30 nov: Sverige–Kongo-Kinshasa (12.30)

2 dec: Kina–Sverige (12.30)

3 dec: Sverige–Japan (11.30)

5 dec: Sverige–Argentina (12.30)

6 dec: Ryssland–Sverige (12.30)

Huvudrunda och slutspel:

8–11 dec: Huvudrunda för gruppettorna, -tvåorna, och -treorna. Tre nya matcher för alla.

13 dec: Semifinaler, match om femte plats och match om sjunde plats.

15 dec: Final och bronsmatch.

VM-truppen

Målvakter:

Martina Thörn, Århus United.

Filippa Idéhn,  Silkeborg-Voel KFUM.

Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold.

Vänstersex:

Olivia Mellegård, Köpenhamn Håndbold.

Marie Wall, Köpenhamn Håndbold.

Mittsex:

Linn Blohm, Köpenhamn Håndbold.

Johanna Forsberg, IK Sävehof.

Anna Lagerqvist, Nykøbing-Falster HK.

Högersex:

Mathilda Lundström, Skuru IK.

Nathalie Hagman, Odense Håndbold

Vänsternio:

Jamina Roberts, Randers HK.

Mikaela Mässing, Thüringer HC.

Kristin Thorleifsdóttir, H65 Höör.

Mittnio:

Carin Strömberg, Viborg HK.

Isabelle Gulldén, Brest Bretagne.

Melissa Petrén, Horsens Håndbold.

Högernio:

Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold.

Emma Lindqvist, H65 Höör.

Jamina Roberts

Född: I Göteborg 1990.

Familj: Mamma, pappa, bror, syster och pojkvän.

Klubb: Randers HK.

Tidigare klubbar: IK Sävehof, Tvis Holstebro, Erdi VSE.

Position: Vänsternio.

Landskamper: 152.