Sport.

2021-05-28 06:33
Puffetikett
ETC Göteborg

”Allsvenskan är viktigast”

Fem frågor till BK Häckens lagkapten Rasmus Lindgren, 36, inför klubbens fjärde cupfinal, mot Hammarby IF

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Svenska cupen i fotboll har fått ett uppsving efter det ändrade upplägget med gruppspel under våren. Vilken betydelse har tävlingen för Häcken efter den tröga start­en i serien?

– Det innebär ingen större skillnad. Allsvenskan är fortfarande viktigast för oss. Vi har mest fokus på seriespelet, inte minst när vi har börjat så svagt. Men när man väl har tagit sig till cupfinalen vill man förstås göra allt för att vinna den.

2. Båda finallagen har underpresterat i relation till förhandstipsen. Hur ser du på förutsättningarna inför söndagsmötet med Hammarby?

– Det är två klubbar som vill mycket mer. Cupen är en annan tävling än allsvenskan. Vi är redan klara för höstens Europacupspel (genom tredjeplatsen i fjolårets serie) och behöver därför inte känna den pressen på oss. Så där har Bajen kanske mer tryck på sig. Men jag tycker att matchen känns väldigt öppen på förhand. I våras spelade vi 1–1. Det kanske kan vara en fingervisning…

3. Fick du gliringar efter den efterlängtade segern mot Varbergs Bois? ”Lagkaptenen avstängd, då är det inga problem att vinna”…

– Haha! Nej, så funkar det inte i Häcken. Alla var lättade av att äntligen vinna efter sju matcher utan seger. Stämningen har blivit lite tungsint av många motgångar. Man tar motgångar personligt och är inte nöjd med sina egna insatser. Däremot har inte hungern att lyckas påverkats. Viljan att vinna är fortfarande lika stark i hela laget.

4. Vad har gått snett under våren och vilk­en målsättning har ni inför hösten?

– Enkelt uttryckt har vi släppt in för många billiga mål och gjort för få själva. Det gäller att bli effektivare i alla lagdelar. Fyra matcher i följd tappade vi ledningar. Hur man tacklar såna bakslag är individuellt, men det har förstås påverkat laget. Det primära målet är att ta sig ur den här jobbiga situationen. När vi gjort det kan vi gå vidare därifrån.

5. Mitt i vår­säsongen blev det klart att Andreas Alm lämnar Häcken och flyttar till Odense under sommaruppehållet. Vad har du för synpunkter på tränarfrågan?

– Jag blev överraskad av den danska lösningen. Det såg man absolut inte komma. Många blickar och synpunkter riktas alltid mot tränaren när det går sämre än förväntat. Det har vi spelare i Häcken undvikit att göra. Det är Martins (sportchefen Ericsson som vann cupen med Häcken 2016) uppgift att sköta tränarfrågan. Jag utgår från att han hittar en klok lösning.