Nyheter.

2018-12-04 04:00
Johan Hansson, vd på VTD. Foto: Pressbild
Johan Hansson, vd på VTD.
Puffetikett
ETC Göteborg

VTD: Är för dyrt

Många i södra skärgården är upprörda över att VTD har slutat dela ut morgontidningar direkt till dörren. Enligt vd:n Johan Hansson har bolaget varit tvunget att anpassa sig till en ny ekonomisk verklighet.

– Det är helt enkelt för dyrt för oss i takt med att fler går över till digitala prenumerationer, säger han till ETC Göteborg.

Pappersläsandet minskar medan det digitala ökar. Det är grunden till Stampenägda VTD:s beslut att sluta leverera morgontidningar direkt till prenumeranters brevlådor i södra skärgården, enligt företagets vd, Johan Hansson.

– Det är helt enkelt för dyrt för oss att fortsätta distributionen i takt med att allt färre väljer papper och fler går över till digitala prenumerationer. Kostnaden per exemplar överskrider prenumerationsintäkterna, det är inte ekonomiskt hållbart. Det är en helhetsbedömning vi har gjort.

Så det är GP:s prenumerationssiffror som ligger till grund för att skärgårdsborna nu inte får nån morgontidning alls levererad till dörren?

– Hur övriga tidningar löser sin distribution får vara upp till dem. Men för vår del går inte den ekonomiska kalkylen ihop. Jag tror att det nog ser ganska liknande ut oberoende av vilken distributör det skulle handla om. Det är en av utmaningarna i glesbygdsområden oavsett vilken produkt vi tittar på.

Södra skärgården i samverkan, SSIS, säger att de har presenterat alternativa lösningar för er att ta ställning till, men enligt dem var ni inte intresserade?

– Vi tog med deras förslag i vår utvärdering. Men när vi summerade allt – vi måste titta på helheten här – såg vi att från vår utgångspunkt var vägen vi valt den mest ekonomiska och mest praktiska i det här läget.

Kritiska invånare menar att det är svårt för vissa att ta sig till bryggorna för att hämta morgontidningen och att det ytterst handlar om ett demokratiproblem eftersom inte alla har möjlighet att ta del av nyheter på nätet. Vad tänker du om det?

– Det är ju så att det här är en försämring för dem som tidigare fått hem sin tidning. Jag har full respekt för det. Men vi har också fått väga det mot att överhuvudtaget kunna ha en pappersdistribution ut till öarna. Vi har kommit till slutsatsen att det här är den bästa lösningen, vi kan få en lägre kostnad och ändå distribuera papperstidningar. Men självklart har jag en förståelse för att det innebär försämringar.

Finns det en risk att södra skärgården hamnar i medieskugga?

– Jag skulle vända på det och säga att det här är en nödvändighet för att det inte ska bli en medieskugga. Genom att anpassa oss till den ekonomiska verkligheten kan vi också fortsättningsvis bedriva lokaljournalistik i Västra Götaland och Göteborg med omnejd.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter