Nyheter.

2018-05-31 12:37
Radia Al-Masri upplever att politikerna har glömt bort Angered. Bild: Privat
Radia Al-Masri upplever att politikerna har glömt bort Angered.

”Vi vill visa att politiker behöver ­lyssna på oss”

I Angered finns demokratiambassadörer men här kom initiativet från ungdomarna själva. 23-åriga projektledaren Radia Al-Masri tror att invånarna lyssnar mer på dem än på politiker och tjänstemän.

I flera stadsdelar finns projekt som ska höja valdeltagandet, men initiativen kommer från kommunens tjänstemän. I Angered var det tvärtom stadsdelens ungdomar som tröttnade på att så många avstod från att rösta. Efter en idé från Angereds islamiska församling gick några ungdomar ihop och startade projektet Angered är här, och nu har de utbildat ett 40-tal gymnasieungdomar som ska peppa invånarna att rösta.

– Det kan vara svårt för politiker och tjänstemän att nå ut till människorna här eftersom de pratar från en maktposition. Jag tror att vi har lättare att engagera folk och det är lättare för ungdomar att prata med ungdomar, säger Radia Al-Masri.

Ambassadörerna gjorde sin första insats under Hammarkullekarnevalen. Radia Al-Masri upplever att politikerna glömt bort stadsdelen där det bor över 50 000 människor.

– Jag har en känsla av att politiker mest jagar röster och inte tycker att det finns så många röster att fånga i Ange­red. Därför kommer de mest med löften som handlar om andra stadsdelar. Vi vill visa att vi vill delta i debatten och att man behöver lyssna på oss, säger hon.

Dåliga tidigare erfarenheter

Radia Al-Masri är själv uppvuxen i Angered och upplever att det finns ett politiskt intresse i stadsdelen, men att det inte alltid visar sig i form av en röst på ett politiskt parti. Hon möter också många som bara tycker att det är onödigt att rösta, eller som avstår på grund av att de har dåliga erfarenheter av val i sina hemländer.

Radia Al-Masri hoppas att projektet med demokratiambassadörer ska kunna höja valdeltagandet i stadsdelen men också skapa ett mer långsiktigt samhällsengagemang bland stadsdelens unga.

– Jag önskar att de här ungdomarna vi satsat på ska fortsätta resan på egen hand. Att de ska vara framtidens politiker och aktivister, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Angered är här
l Idén kom från ungdomar, i bland annat Angereds islamiska församling. Stadsdelsförvaltningen i Angered och studieförbundet Sensus är samarbetspartners.
l De har utbildad cirka 40 demokratiambassadörer som under de kommande månaderna ska informera invånarna och arrangera politiska debatter.