Nyheter.

2017-12-07 11:32
Sara Juaniquina Svensson (på bild), Fredrik Meister, Terhiä Voionmaa, Kaarlo Voionmaa och Antonio Cioffi träffade Jonas Sjöstedt (V) när han besökte Rannebergen tidigare i veckan. ”Det är viktigt att träffa folk och lyssna”, säger vänsterledaren. Foto: Martin Spaak
Sara Juaniquina Svensson (på bild), Fredrik Meister, Terhiä Voionmaa, Kaarlo Voionmaa och Antonio Cioffi träffade Jonas Sjöstedt (V) när han besökte Rannebergen tidigare i veckan. ”Det är viktigt att träffa folk och lyssna”, säger vänsterledaren.

”Vi är enade och starka”

Motståndet mot bytesaffären med Victoria Park fortsätter in i det sista. I eftermiddag demonstrerar rannebergarna åter utanför kommunfullmäktige, där politikerna ska avgöra frågan.

– Nu gäller det att visa att vi är enade och starka, säger hyresgästen Terhiä Voionmaa.

Kylan biter i kinderna. Det är måndagseftermiddag, och en grupp hyresgäster från de berörda fastigheterna i Rannebergen har mött upp utanför Fjällhavren för att träffa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som gör en blixtvisit i området.

Terhiä Voionmaa, en av de rannebergare som snabbt organiserade sig i det motstånd som tog form när den planerade affären blev känd, är glad över vänsterledarens besök.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag tycker det är jättebra att det här kommer upp på riksnivå, för det gäller hela Sverige. Allmännyttan är ett effektivt verktyg för att skapa ett rättvist samhälle, och vi ska inte kasta bort det med ogenomtänkta affärer, säger hon.

Jonas Sjöstedt lyssnar mest, ställer frågor om affären, hyresgästernas oro och det motstånd som de organiserat.

De i sin tur berättar bland annat om hur Victoria Park agerat i sina fastigheter i Lövgärdet: Renoveringar som trots höga hyreshöjningar visat sig undermåliga, dåligt underhållna fastigheter och hot om böter om hantverkare inte får tillgång till lägenheterna.

– Det är orimligt att sälja ut hyresgästernas hem till ett oseriöst företag, mot deras vilja. Vi ser tyvärr att detta händer i många städer runt om i Sverige nu, säger Jonas Sjöstedt till ETC Göteborg.

Vad kan du som riksdagsledamot göra åt det?

– Jag kan bråka om det, och dra uppmärksamhet till det. Jag tror att ju mer uppmärksamhet det blir, desto svårare blir det att genomföra den här typen av utförsäljningar. Vi vill stärka allmännyttan och hyresgästernas inflytande.

Hur då?

– Dels vill vi att allmännyttan ska växa, dels vill vi öka hyresgästernas inflytande vid renoveringar. För många är renovering detsamma som vräkning, man har inte råd att bo kvar. Det finns en maktskillnad här som gör att fastighetsägarna har trumf på hand, och vi är beredda att kika på lagstiftningen för att stärka hyresgästernas inflytande.

Oenighet i partiet

Som ETC Göteborg tidigare berättat går den planerade bytes-affären ut på att kommunen får loss byggbar mark i Lövgärdet, mot att Victoria Park får köpa två huslängor med sammanlagt 289 allmännyttiga lägenheter i Rannebergen.

Styrelserna i alla berörda kommunala bolag har sagt ja till affären, och även kommunstyrelsen har gett den bifall. Och i eftermiddag ska alltså politikerna i kommunfullmäktige avgöra frågan, när de sammanträder på Svenska mässan.

Hur det går är inte helt givet på förhand. S utgör tillsammans med Alliansen en majoritet som är för affären, men S är inte helt eniga internt – förra veckan berättade vi om Saida Hussein Moge och Roshan Yigit som lovade rannebergarna att bråka internt i partiet för deras skull.

”Håller tummarna”

Men även om alla S-ledamöter rättar sig efter partipiskan behöver frågan inte vara avgjord i eftermiddag. Om en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige ställer sig bakom ett sådant förslag, kan hela ärendet återremitteras för vidare utredning.

Och enligt ETC Göteborgs rundringning ser det ut att finnas stöd för det. Fi, MP, V, Vägvalet, Martin Wannholt och SD kan alla tänka sig att återremittera ärendet om de inte lyckas stoppa affären helt.

Hyresgästerna i Rannebergen har gjort samma rundringning och kommit till samma slutsats.

– Vi håller tummarna för att det blir så. Men vi ska ändå stå utanför fullmäktige och demonstrera för allt vad tygen håller. Nu gäller det att visa att vi är enade och starka, säger Terhiä Voionmaa.