Nyheter.

2018-07-11 14:14
Bild: Arne Dedert

Västra Götaland kan klara sig på eget spannmål

Ost- och skinkmackor med mjölk. De livsmedel som Västra Götaland är självförsörjande av skulle innebära något ensidiga måltider om de var allt vi hade att överleva på. Grönsaker som tomat och sallat är det nämligen mer ont om.

Västra Götaland är självförsörjande på både spannmål, kött och mejeriprodukter, enligt preliminära siffror från en pågående undersökning vid forskningsinstitutet RISE. Men länets självförsörjningsgrad ser mycket olika ut för olika varor, säger Birgit Landquist, som ansvarar för undersökningen.

– För grönsaker som tomat, sallat och morötter är den under fem procent.

Kristina Jonäng (C), ledamot i regionstyrelsen och ordförande för miljönämnden, tror att Västra Götaland kan öka produktionen av fler livsmedel.

– Vi har ju ganska hög produktion, vi är det största jordbrukslänet i Sverige. Sedan tror jag vi måste öka självförsörjningsgraden mer. Mycket talar ju för att man får annat på köpet också. Det är viktigt för den biologiska mångfalden, för livsmedelssäkerheten och för turismen, säger hon.

Vad kan politiker göra för att öka självförsörjningsgraden på ett hållbart sätt?

– Vi lägger ju rätt stora resurser på att främja västsvenskt jordbruk på olika sätt. Vi satsar på forskning och olika sorters utvecklingsprojekt i länet. Sedan har vi mycket samarbete med Turistrådet Västsverige för att marknadsföra lokalt producerad mat.

– Sedan har vi en hög andel ekologisk produktion och mycket ekologisk mat i våra egna kök inom regionen. Vi är på god väg, men det går alltid att göra mer. Det är säkert lite tufft nu med torkan.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter