Nyheter.

2018-02-09 14:24
En Baddare. Foto: Pressbild
En Baddare.

Varför är det Baddarfeber?

Medier rapporterar live, köerna ringlar långa utanför fabriksbutiken och i sociala medier haglar inlägg om Baddaren. Göteborgs Kex baddare är ett fenomen – men varför?

I går hintade Göteborgs Kex om att de var på väg med en ny omgång av kexet Baddaren. Senare bekräftades det – 400 000 kex skulle bakas av sorten, som fabriken numera endast tillverkar vid några få tillfällen och säljer i den egna fabriksbutiken Bräckboden. Resultatet: Baddarfeber.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Normalt sett är produkter tillgängliga för oss. Det finns ett överflöd av produkter och varor som sköljer över oss, men det gäller inte Baddaren. När tillverkaren också säger att de bara ska sälja Baddaren några gånger per år och bara i en butik leder det till att man måste köpa direkt på Bräckboden. Det blir något analogt i vårt digitala samhälle, säger Eva Ossiansson, doktor i marknadsföring på Göteborgs universitet.

Eva Ossiansson.
Eva Ossiansson.

Långa, långa köer ringlar utanför Göteborgs Kex fabriksbutik Bräckboden – vilket  bland annat kan beskådas i livesändningar från köandet vid kexfabriken i Kungälv.

– Du måste fysiskt ta dig dit. Det är en kombination av massor utav saker, dels måste du ta dig dit fysiskt vilket står i kontrast mot mycket vi gör. Sen handlar det om tillgänglighet, du måste fånga det här ögonblicket. Det här blir något som avviker mycket från det vi är vana vid, säger Eva Ossiansson.

När snackisen väl uppstått rullar det vidare.

– Då vill du inte vara sämre än någon annan. Du vill också testa Baddaren och se om den är god, du rycks med.

I sociala medier har det blivit enklare än någonsin att dela bilder på Baddaren och visa upp dem som en trofé.

– Via sociala medier kan du ta bild på när du står i kön och du kan ta bilder på Baddarna. Vi kan sprida många delar av vår Baddarupplevelse, säger Eva Ossiansson.

Beslutet att eventuellt flytta fabriken från Kungälv till Riga i Lettland gör att fabriken är dubbelt aktuell just nu – och många oroliga röster har också väckts för att Baddarens framtid är hotad.

– Fabriken finns i människors hjärtan. Det här är ett tydligt exempel på det. Det här kan du inte få när verksamheten flyttar, då köar ingen utanför någon Bräckbod längre, säger Eva Ossiansson.

Nostalgi är också en viktig drivkraft bakom Baddarens popularitet – förutom att den är svår att få tag i så har den varit med länge och är något som kanske förknippas med en ljus barndom.

– Det finns inget vi tycker är så underbart som att drömma oss tillbaka med något som vi ätit tidigare.

Det är ju ett personligt tyckande, men är Baddaren god?

– Baddaren tillhör om jag ska vara helt ärlig inte mina favoriter ur Göteborgs Kex sortiment. Den är lite för söt. Det har gjorts vissa avarter med banansmak och ljus choklad under åren, men en riktig baddare ska vara med mörk choklad, skumkärna och rån med nougatfyllning mellan. En riktigt färsk Baddare är jättegod, men personligen finns det andra sorter jag gillar mer.

Så du ska inte själv köpa några Baddare nu?

– Jag köpte på mig alldeles för många påsar sist, jag och min sambo hade fullt sjå att äta upp dem och blev väldigt mätta på Baddare. Men jag vet att när man väl är där och känner de där goda dofterna så känner jag att, ”det är bra gott det där”.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter