Nyheter.

2018-02-08 05:00
Foto: TT

V vill ha mottagning för våldtagna

Bara tre landsting i Sverige har specialistmottagningar för vård till våldtagna – Västra götaland är inte ett av dem. Nu hoppas Vänsterpartiet att det ska bli ändring på det. I vår kommer frågan att avgöras i regionfullmäktige.

När ETC Göteborg nyligen granskade vården för våldtagna i Sverige visade det sig att den skiljer sig åt betydligt beroende på var du bor. Tre landsting, Stockholm, Uppsala och Södermanland, har särskilda specialistmottagningar för den som har blivit våldtagen eller utsatt för sexuella övergrepp. I övriga landsting får man istället söka sig till vårdcentralen eller till kvinnoklinikernas eller sjukhusens vanliga akutmottagningar. Men nu föreslår Vänsterpartiet i Västra Götaland att det ska införas en specialistmottagning också här.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Att utsättas för en våldtäkt är traumatiskt, det sätter spår för livet i människor. Att då få komma till en trygg miljö med specialkompetens och att slippa sitta och vänta tillsammans med andra tror jag är jätteviktigt, säger Eva Olofsson (V), oppostionsråd i Västra Götalandsregionen.

Hon menar att en specialistmottagning också innebär att den som söker sig dit alltid bokas in på uppföljande samtal. Och att det kan vara avgörande för den enskilda patienten.

– Vi vet att psykisk ohälsa inte sällan bottnar i våldsutsatthet och sexuella övergrepp. Får man inte rätt stöd kan det sätta spår för livet, säger hon.

Kompetenscentrum räcker inte

Redan för tio år sedan la Vänsterpartiet i regionen en motion om att inrätta en specialistmottagning. Men då blev beskedet att det istället skulle bildas ett kompetenscentrum. Så blev det också. Eva Olofsson menar att det är bra, men inte en tillräcklig åtgärd.

– De jobbar med att föra ut kunskap, vilket behövs, men det är inte samma sak som att ha en särskild mottagning, säger hon.

Carina Illoson är överläkare inom gynekologi och förlossning i Västra Götaland, och arbetar som konsult åt Kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV), och har också tagit fram medicinska riktlinjer vid sexuella övergrepp för regionen. Hon håller med om att det behövs en specialistmottagning. Inte minst för att det är svårt för män eller icke-binära som har blivit våldtagna att veta vart de ska vända sig.

– De är hänvisade till den vanliga vården. Män handläggs då oftast av en jourhavande kirurg, som kanske träffar ett sådant fall en gång under sitt yrkesliv. En enskild mottagning skulle göra att alla vet var de ska vända sig, samtidigt som vet att man blir bemött av erfaren personal, säger hon.

Andra partier säger nej

Men varken styrelsen för Sahlgrenska, Skaraborgs sjukhus eller Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tror på en specialistmottagning. Argumentet är framförallt att avstånden i Västra Götaland är för stora, ”Att inrätta en akutmottagning för våldtagna på ett sjukhus i regionen skulle innebära långa transporter i ett akut läge”, skriver exempelvis styrelsen för Skaraborgs sjukhus i sitt remissvar.

Anita Kruse, verksamhetschef för VKV, menar att en akutmottagning för våldtagna inte behöver betyda att den som bor långt bort måste söka sig just dit.

– Med en särskild mottagning byggs det upp en spetskompetens som kan stötta vårdinrättningar i hela länet. Vill du hellre söka dig till vården där du bor ska du kunna göra det, säger hon.

I april kommer frågan att avgöras i regionfullmäktige. Mycket talar dock för att det blir ett nej till förslaget där – när frågan var uppe i regionstyrelsen i tisdags var det bara Vänster-partiet som röstade för.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Över 20 000 sexualbrott

l Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott, varav 6 720 -rubricerades som våldtäkt.

 

l Enligt den Nationella trygghetsundersökningen, NTU, -uppger 2,4 procent att de utsattes för sexualbrott under 2016.

 

l Ungefär 200 kvinnor söker varje år vård på Sahlgrenska universitetssjukhusets gynakut för att de blivit våldtagna.