Nyheter.

2017-09-20 09:13
Nazistiska NMR höll under söndagen en otillåten demonstration i Göteborg.  Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Nazistiska NMR höll under söndagen en otillåten demonstration i Göteborg.

Uppgifter: Polisen ska även ha fått samtal om nazistmarschen

Inte bara ett tips via mejl om att NMR skulle dyka upp i Göteborg missades av polisen. Även ett samtal ska inkommit som polisen inte tog på allvar. Det avslöjar Researchgruppen nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Som ETC Göteborg rapporterat under måndagen har Researchgruppen fått ett tips om att nazisterna planerade en demonstration i Göteborg. Även polisen hade fått mejlet om detta, men slarvade bort det. Det gjorde att den operativa avdelningen inte kände till att nazisterna skulle dyka upp och var därför inte förbereda. Nu menar Researchgruppen att en person även ringt till polisen med samma uppgifter som fanns i mejlet. Inte heller detta samtal ska alltså ha nått polisens operativa avdelning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Strax innan klockan nio på lördagsmorgonen kom jag fram till polisen efter att ha stått i kö. Jag pratade med en kvinnlig polis, först i växeln och sedan på tipstelefonen. Båda dom fick informationen, säger en person till Researchgruppen.

Att polisen missade tipset om Nazistdemonstrationen har väckt stark kritik. Polisen erkänner också att de hade kunnat ha fler poliser på plats och bättre hanterat den uppstådda situationen om tipset tagits på allvar.

– Jag kan egentligen bara konstatera att vi inte har informerat den operativa ledningen så som vi skulle ha gjort. Sedan är det den operativa ledningen som får dra slutsatser kring vad man hade kunnat göra om man hade fått reda på detta. Men det är klart att vi hade kunnat ha fler poliser på plats, till exempel, säger Daniel Norlander sektionschef på polisens kontaktcenter, till Aftonbladet.