Nyheter.

2018-07-12 16:14
  • Bild: Adam Ihse / TT
  • Bild: Gothia Cup
  • Bild: Gothia Cup

Tio år med Gothia Cup

Mer än 50 000 personer är i Göteborg för Gothia Cup.
Marjorie Cerda Bastias, 32, är med som funktionär för tionde året i rad.

– Det är den roligaste veckan på hela året, säger hon. 

Här är idrotten som du ska hålla koll på den kommande veckan.
Detta är ETC Göteborgs sportkalender.

40 000 spelare och ledare fyller stadens gator och fotbollsplaner för nästa veckas stora fotbollsfest. Med familj, släkt, vänner och andra supportrar inräknat engagerar Gotha Cup över 50 000 människor. Och då är inte de tusen­tals göteborgarna som fyller läktarna med i ekvationen.

För att få hela maskineriet att fungera behövs mängder med personer som bemannar kiosker, sjukvårdstält, sköter transporter och hjälper till vid skolor och matsalar. Fler än 2 400 funktionärer arbetar under Gothia Cup. Marjorie Cerda Bastias är en av dem. Hon är vad som kallas teamledare på Hovåsskolan.

– Det är häftigt att det är tio år sedan. Tiden går… ha, ha. Jag kom in som skolvärd. Det handlar mycket om att hjälpa lagen med det de behöver veta, hur de ska ta sig till planerna och sånt. Ibland har jag haft möjlighet att följa med och kolla på någon match – om det har varit lugnt i skolan, men oftast är man i skolan och håller koll när lagen är ute på stan eller spelar matcher.

En vecka åt Gothia Cup

Hon är uppvuxen i och bor i Biskopsgården och arbetar som barnskötare på en förskola i stadsdelen. Varje sommar ägnar hon en vecka av sin semester åt världens största ungdomsturnering i fotboll.

– Det blir en vecka mindre ledighet, men det är värt det. Jag är ganska rutinerad nu och har koll på det mesta. Det är en trygghet för lagen som bor hos oss. Vi utbildar också våra egna skolvärdar, vi övar före turneringen för att vi ska ge dem så bra service som möjligt när de är här.

”Maji” har själv spelat ungdomsfotboll i både Färjenäs och Cruz Azul, och det var genom den sistnämnda föreningen som hon först kom i kontakt med Gothia Cup för tio år sedan.

– Det mexikanska laget Cruz Azul var med i Gothia det första året som jag kom med som funktionär. Det var det första laget jag kom i kontakt med då. De bodde på Sjumilaskolan den veckan.
Det blev fem somrar på Sjumilaskolan för Marjorie. Men efter­som den inte längre används för inkvartering av tillresta lag under Gothia Cup flyttade Marjorie Cerda Bastias och några av hennes kollegor tvärsöver stan till Hovåsskolan.

– Det var rätt så mycket oroligheter runt Sjumilaskolan, så Gothia Cup slutade ha lag där. Det är synd. Vi var några som ville jobba tillsammans och vi hade tur att Hovåsskolan var ledig, så vi hängde med dit.

Vad lägger du mest tid på under veckan?

– Jag har ansvar för skolan, de som jobbar där och för att det är städat. Vi gör allt vi kan för att lagen, spelarna och ledarna ska trivas hos oss. Jag brukar skicka ett välkomstbrev till alla lagen som ska bo hos oss, för att säga att vi ser fram emot att ta emot dem. Det är ett roligt mejl att skriva. Det är väldigt uppskattat. De gillar att ha namn på oss när de kommer till oss.

Tillbaka år efter år

Många lag återkommer flera år i rad.

– Vi har haft amerikanska lag varje år, och ett från Frankrike. Det franska laget var inte här förra året men de kommer tillbaka i år, så det är väldigt roligt att få träffa dem igen. Vi har också flera svenska lag hos oss.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får från deltagarna?

– Första dagen undrar de alltid var de kan äta. De lagen som kommer på lördagen får ingen mat från oss utan får fixa själva. Andra dagen undrar de var alla planerna ligger och hur de tar sig dit. En annan vanlig fråga är hur de vuxna ska få tag på kaffe, ha ha.  

Vad är det bästa med Gothia Cup?

– Jag måste faktiskt säga att det är den fina sammanhållningen som vi har, vi som jobbar tillsammans. Att så många lag väljer att komma tillbaka är ett bevis på att vi gör ett bra arbete, och det säger de till oss också. Det är roligt att vårt arbete uppskattas. Det känns stort, säger Marjorie och fortsätter:

– Sen är det utvecklande för min egen del också. Jag får nya kunskaper hela tiden. Jag lär mig något nytt i stort sett varje dag. Antingen är det ett ord på ett nytt språk eller hur det är där lagen kommer ifrån. Vi lär oss mer om fotboll och vi får ett väldigt fint samspel med dem. Det gör mig säkrare på mig själv och det gör att jag vågar lite mer.

Hur känns det nu med bara några dagar kvar?

– Det är väldigt roligt att det är så nära nu. Det ska bli kul att träffa alla gamla som kommer tillbaka och alla de nya spelarna och ledarna som kommer till oss i år.

Läs vidare på nästa sida: Veckans sportkalender

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Gothia Cup

1 720
… deltagande lag.
l Antal deltagare (spelare+ledare): Cirka 40 000 personer.
l Fördelning flickor/pojkar: 30/70 procent.
l Antal deltagare, inklusive medresenärer: 52 300 personer.

79 nationer.
- Nya nationer 2018: Jamaica.
- Deltagare sedan starten 1975: Cirka 1 121 000.
- Nationer sedan starten 1975: 146+1 (årets nya nation separat redovisad)
- Spelplaner: 101.
- Nya spelplaner 2018: Alingsås (Mjörnvallen, Noltorpsvallen, Alströmer­vallen).
- Skolor: 51.
- Hotell: 25.
- Livestreamade matcher (gratis): Cirka 1 300 matcher.

2 500

… funktionärer cirka  (varav cirka 430 är domare).
- Besökare Gothia Heden Center 2017: Cirka 460 000 personer.
- Åskådare invigningen 2017: Cirka 51 000 personer.
- Åskådare finalerna 2017: Cirka 23 300 personer.