Nyheter.

2018-04-10 15:37
Bild från Kålleredsförvaret förra året. Foto: TT
Bild från Kålleredsförvaret förra året.

Stora protester mot utvisningar

Flera demonstranter omhändertogs eller transporterades bort när de protesterade på förvaret i Kållered på måndagskvällen. Ändå lyfte det chartrade flygplanet som planerat.

Ett hundratal personer samlades utanför Migrationsverkets förvar på måndagen för att protestera mot de planerade avvisningarna. En av dem var Matilda Brinck-Larsen verksamhetsansvarig på organisationen Agape som börjat vänja sig vid att protestera utanför förvaret.

– Vi har varit här några gånger nu när det varit deportationer och det är väldigt mycket ungdomar här. Många är i samma läge, att de går och väntar på ett beslut och har fått sitt första eller andra avslag. Det är en fullt möjlig och rimlig situation även för dem, en del har kompisar och kusiner där inne så det är mycket känslomässiga reaktioner., säger hon till DN.

Två personer kedjade fast sig under en buss för att hindra den från att köra mot Landvetter. Det uppstod också tumult när polisen skulle flytta på demonstranter och sju eller åtta personer blev borttransporterade. Enligt polisen omhändertogs också 6 –7 personer som nu är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsman.

Färre än planerat

Flyktinggruppernas Riksråd uppgav att det var 25 personer som skulle flygas till Afghanistan under måndagen och flera av dem har hungerstrejkat den senaste veckan. Men enligt polisens presstalesman var bara ungefär sex personer ombord på bussen när den lämnade förvaret.

Flera av demonstranterna följde med till Landvetter men polisen höll dem på avstånd och vid 22-tiden lyfte planet mot Afghanistan som planerat. Trots ingripandena tycker polisens presstalesperson Christer Fuxborg att det gick lugnt till.

– Jag tycker det har löst sig bra. Kollegorna har systematiskt löst uppgiften på ett värdigt sätt och bussen har kommit iväg på ett säkert sätt, säger han till DN.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter