Nyheter.

2017-06-19 09:50
Att badbåtarna kommer att gå från Stenpiren och ut i södra skärgården är en återkommande förändring från förra sommaren. Andra trafikförändringar under semestertiden är inte fullt lika positiva. Bild: Christian Egefur
Att badbåtarna kommer att gå från Stenpiren och ut i södra skärgården är en återkommande förändring från förra sommaren. Andra trafikförändringar under semestertiden är inte fullt lika positiva.

Stora omläggningar i kollektivtrafiken i sommar

I dag börjar sommartid råda i Västtrafiks tidtabeller. Men i samband med det så sker en hel del andra stora förändringar parallellt. Inga spårvagnar på Hisingen, delar av Nils Ericsonterminalen monteras ner och sommarbåtarna börjar gå hela vägen från Stenpiren ut i skärgården.

Sommartider brukar betyda lätt kaos i kollektivtrafiken, och 2017 är inget undantag. Det är helt enkelt lättare att göra stora förändringar och omläggningar när färre pendlar till sina jobb.

– Det är en hel del arbete på gång och generellt så reser färre på sommaren. Så det är ett bra tillfälle att passa på och göra spårarbeten och annat, säger Jesper Wiberg på Västtrafiks presstjänst.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förutom en hel del omläggning i antalet avgångar för bussar och spårvagnar så sker det i sommar några större arbeten som påverkar kollektivtrafiken mer.

– Det beror så klart på var man reser vilket som påverkar mest. Men delar av Nils Ericsonterminalen kommer att stängas av bland annat. Det innebär att vissa linjer inte kommer att stanna där. Det är nog bra att känna till. Samma sak gäller med Vasabron.

Vasabron förbinder Raoul Wallenbergs gata med Västra Hamngatan och uppfördes redan 1906-1907.

– Den är över 100 år gammal och behöver repareras. Den är avstängd tills nästa år och därför leds trafiken om.

 

Inga spårvagnar på Hisingen

För alla som bor eller reser norr om älven så påverkar troligtvis det faktum att inga spårvagnar kommer att trafikera Hisingen fram tills slutet av augusti mest.

– Det kommer att köras bussar istället som ersättning. Tanken är att de ska täcka upp för spårvagnstrafiken och är planerat för att klara det. Det är mycket arbete som pågår och vårt uppdrag är ju att försöka få trafiken att rulla.

Västtrafik tar till lite olika åtgärder för att informera sina resenärer om omgörningar nu när de sker.

– Det har delats ut en del flyers. Sen finns det på webben så klart samt facebookinlägg och på ”mina sidor”. Sedan kommer vi ha information på vår sida, Pling, i Metro och på Västtrafik-tv som vi har på vissa hållplatser.

 

Enklare att ta sig till Saltholmen

En glädjande nyhet bland sommarens förändringar är att staden knyts ihop med skärgården lite bättre för alla badsugna. 9:ans spårvagn går hela vägen till Saltholmen och båtarna kommer även i år att gå direkt från Stenpiren.

– Ja, det var väldigt uppskattat förra året så det kommer att gå sommarbåtar även i år.