Nyheter.

2019-12-11 14:56
Biblioteket 300m2 är ett av totalt sex bibliotek som nu hotas av nedläggning. Foto. Shutterstock
Biblioteket 300m2 är ett av totalt sex bibliotek som nu hotas av nedläggning.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stora nedskärningar hotar Göteborgs kulturliv

Pengarna som kulturnämnden fått för nästa år räcker inte till och nu väntar drastiska nedskärningar. På måndag måste politikerna ta ställning till ett förslag som bland kan innebära att Kulturnatta, kultursommarjobben och sex bibliotek försvinner. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På måndag ska kulturnämnden klubba sin nya budget för 2020. Förvaltningen presenterar ett förslag fullt med röda flaggor: kvalitén på kulturutbudet riskerar att försämras, arbetsmiljön för anställda att förvärras och medborgarnas förtroende minska.

Konkret kan verksamheter som sommarunderhållningen, Kulturnatta, Urban konst, kultursommarjobben och sex folkbibliotek, bland annat 300 m2, bli tvungna att helt lägga ner.

Redan underfinansierad

Den alliansbudget som klubbades i kommunfullmäktige förra månaden täcker nämligen inte ökade kostnader för till exempel löner, hyror och annan prisutveckling. Därför måste nedskärningar för totalt 29,7 miljoner kronor göras under nästas år, inom en förvaltning som redan sedan flera år tillbaka är underfinansierad, konstaterar tjänstemännen i sitt förslag. 

Facket varnar också för att nedskärningarna kan få så pass stora konsekvenser för arbetsmiljön att nyckelpersoner riskerar att sluta och att det blir svårt att rekrytera nya medarbetare. 

Föreslagna nedskärningar i kultursektorn:

Totalt måste kulturnämnden skära ner för 29,7 miljoner kronor under 2020. 

Förvaltningen föreslår att:

10,5 miljoner tas från "fri konst och kultur" och biblioteken. 
- Politikerna ska själva prioritera mellan sommarunderhållningen, Speldags, Kulturnatta, Urban konst, Skolbio, kultursommarjobben, utvecklingsdelen av Danssatsningen (utvecklingsdel), Filmsatsningen och utvecklingsstödet till kulturskolan. 
- De har också att välja mellan en minskning av antalet bokbussar och nedläggningar av biblioteket 300 m2 samt Älvstrandens, Styrsös och Donsös, Trulsegårdens, Hjällbos och Kärras bibliotek.
16,7 miljoner kronor tas från kostnader som kan flyttas framåt i tiden, vilket gäller bland annat arbetsmiljöförbättringar, rekrytering av specialtjänster, säkerhet, utbildning, IT och kulturstrategiskt arbete.

– Göteborgs stöd till Film i Väst på 4,5 miljoner dras in. 2 miljoner av dem ska omfördelas till stadens egen filmsatsning, så det innebär en total besparing på 2,5 miljoner.