Nyheter.

2017-12-07 05:00
Redan tidigare har det stått strid om arbetstidsförkortning i kommunens regi på ett äldreboende. Foto: Henrik Montgomery / TT
Redan tidigare har det stått strid om arbetstidsförkortning i kommunens regi på ett äldreboende.

Stor politisk oenighet om arbetstidsförkortning

Kommunen fortsätter att satsa pengar på projekt kring arbetstidsförkortningar, vilket upprör de borgerliga kommunpolitikerna. Moderaten Maria Rydén har gått så långt att hon vägrar skriva på fler kollektivavtal för arbetstidsförkortning.

Försöken med sex timmars arbetsdag fortsätter att skapa bråk mellan de politiska blocken. Det började redan 2014 då den rödgröna majoriteten röstade igenom ett försök med sex timmars arbetsdag på äldreboendet Svartedalen i Biskopsgården. Då avfärdade kommunalrådet Helene Odenjung (L) försöket som dyrt och populistiskt medan Karin Pleijel (MP) försvarade det eftersom det skulle få undersköterskorna att hitta en bra balans mellan arbetsliv och privatliv. När det väl var i gång ville de borgerliga politikerna avsluta projektet i förtid.

– Det handlar om att göra pinan kort. Det är väldigt mycket personal med stora förhoppningar om att det här ska införas permanent, men det finns ingen som helst ekonomisk verklighet för det, sa den moderata ledamoten Maria Rydén till ETC Göteborg i maj 2016.

Maria Rydén.
Maria Rydén.

”Ett oansvarigt projekt”

Projektet genomfördes ändå under knappt två år och utvärderingen visade att sjukskrivningarna minskade med 0,6 procent och att personalen upplevde att deras hälsa förbättrades. Resultaten gjorde att kommunen vill fortsätta att satsa på arbetstidsförkortningar. Just nu sker det genom att nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning under året har beviljat stöd på totalt 20 miljoner kronor för projekt som ska främja hållbara arbetsliv. En av de fem kategorier man kunde söka för var arbetstidsinnovationer och det är ur den potten som Siriusgatans förskola har fått 625 000 kronor. Även socialtjänsten i Lövgärdet har fått 1,3 miljoner för att införa sex timmars arbetsdag på prov och ytterligare två projekt får 800 000 kronor sammanlagt. Det har fått moderaten Maria Rydén, vice ordförande i i kommunens personalutskott, att gå i taket och hon har bestämt sig för att vägra skriva på fler kollektivavtal för arbetstidsförkortning.

– Vi har redan prövat det med projektet på Svartedalens äldreboende utan något lyckat resultat. Nu räcker det med den här typen av oansvariga projekt, säger hon till GP.

Men det håller inte nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning med om. De har även nästa år budgeterat 20 miljoner till projekt som främjar hållbara arbetsliv, och en av de fyra kategorierna man kan söka pengar för är arbetstidsinnovationer.