Nyheter.

2019-09-04 10:51
  • Jonas Attenius (S) och Allliansens politiker (Emmyly Bönfors, Axel Josefson och Helene Odenjung). Foto: Annelie Moran/Emanuel Videla
    Jonas Attenius (S) och Allliansens politiker (Emmyly Bönfors, Axel Josefson och Helene Odenjung).
  • Daniel Bernmar, V. Foto: Christian Egefur
    Daniel Bernmar, V.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stopp för privatiseringar med ny överenskommelse

Inga fler privatiseringar inom välfärden och mer ekonomisk frihet till nämnderna. Det blir konsekvenserna när politikerna enats om nya spelregler för stadens ekonomi.

För att ekonomin ska bli mer förutsägbar har Alliansen kommit överens med de andra partierna om hur staden ska styras. Överenskommelsen presenterades som ett samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna, men även de rödgrönrosa och Demokraterna har varit med och förhandlat.

För att Socialdemokraterna skulle vilja förhandla tvingades Alliansen dra tillbaka sitt förslag om att införa utmaningsrätt. Det innebär att företag skulle ha möjlighet att utmana en kommunal verksamhet och kräva en upphandling om man menar att man kan driva den bättre eller billigare. Överenskommelsen innebär att Alliansen inte kommer att lägga något sådant förslag under den pågående mandatperioden.

– Detta har varit oerhört viktigt för oss att få stopp på, vi ska inte göra välfärdstjänsterna till en marknad, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius till Göteborgs-Posten.

Inte imponerad

Vänsterpartiets Daniel Bernmar är positiv till överenskommelsen. Han tycker att utmaningsrätten verkar ha fungerat dåligt i andra kommuner.

– Det har redan testats i ett trettiotal kommuner och har varken haft någon effekt eller blivit billigare.En annan förändring är att kommunens nämnder kommer att få använda 0,5 procent av sitt eget överskott utan att fråga kommunstyrelsen om lov. Det ger nämnderna lite mer ekonomiskt svängrum.

– Det här innebär att man inte behöver göra nedskärningar bara för att någonting blir annorlunda under budgetåret. När nämnderna inte har rörelsefrihet innebär det att de måste göra mindre nedskärningar i onödan och att man till exempel inte har råd att riva Hammarkulleskolan, säger Daniel Bernmar.

Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel är också nöjd över att Alliansen går med på att låta nämnderna använda lite eget kapital.

– Vi har varit drivande i den frågan så det känns bra att den är med i överenskommelsen. Nu behöver inte nämnderna komma med panikbesparingar utan de har en liten buffert över årsskiftet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter