Nyheter.

2019-01-24 05:00
Miljöförvaltningen letar information om smittorisker med den tvätteknik ETC Göteborg skrev om i fredags som har installerats som enda alternativ för 400 hyresgäster i Tynnered.  Foto: Annelie Moran
Miljöförvaltningen letar information om smittorisker med den tvätteknik ETC Göteborg skrev om i fredags som har installerats som enda alternativ för 400 hyresgäster i Tynnered.
Puffetikett
ETC Göteborg

Staden studerar utdömd tvätteknik

Teknik med avjoniserat vatten istället för tvättmedel och varmvatten har installerats i tvättstugor som servar cirka 400 hyresgäster i Tynnered. Men tekniken har dömts ut av forskare. Nu tittar Miljöförvaltningen, som är tillsynsmyndighet för fastighetsägare, närmare på frågan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I fredags berättade ETC Göteborg hur cirka 400 av Familjebostäders hyresgäster i Grevegården har fått tvättmaskiner installerade på gården med teknik som ska utesluta varmvatten och tvättmedel. Men tekniken får allvarlig kritik av forskare som menar att den saknar vetenskaplig grund, Samtidigt vittnar Kristianstads kommun, som varit en del av ett pilotprojekt med tekniken, om allvarliga brister. Bernadett Weber är enhetschef för hälsoskydd på Miljöförvaltningen i Göteborg och har fått information om maskinerna med avjoniserat vatten.

– Vi vill också naturligtvis sätta oss in i hur det funkar och i vilka lägen det går bra att använda och i vilka lägen det kanske inte är så rekommenderat, säger hon.

Frågat Folkhälsomyndigheten

Kommunen har frågat Folkhälsomyndigheten om råd när det gäller bakterier. I sitt svar skriver myndigheten bland annat att leverantören och fastighetsägaren är ansvariga för att ”kunna visa att dessa tvättmaskiner inte innebär större risker vad gäller smittspridning jmf med andra tvättmaskiner.

Det finns troligtvis redan risk för smittspridning i gemensamma tvättstugor i flerbostadshus med ”vanliga tvättmaskiner”, eftersom många tvättar på 30 resp. 40 grader C och i dessa temperaturer kan mikroorganismer överleva. Hur stor risken är har vi ingen kunskap om. För att avdöda mikroorganismer krävs minst 60, helst 70 grader C”.

Folkhälsomyndigheten påpekar också att de inte har kunskap om ifall just avjoniserat vatten tar död på bakterier. I ETC Göteborgs artikel i förra veckan förklarade forskare att det inte är någon skillnad i frågan mellan vanligt kranvatten och vatten där laddade partiklar, som exempelvis salter, har plockats bort.

– Det enda som kommer att ske om du avjoniserar vattnet är att det blir mjukare, sa då Morten Grötli, professor i kemi- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Arbetar aktivt

Enligt Bernadett Weber så arbetar förvaltningen aktivt på att leta fram mer information.

–Vårt område är smittspridning och om det är säkert på det sättet är mer vårt ansvarsområde som myndighet. Vi ska inte granska ny teknik, det finns det andra myndigheter som gör. Men vara rådgivande och tillsynsmyndighet inom smittspridning. Och det är där vi inte får fram information så lätt, säger hon.

Kan inte förbjuda

Om Miljöförvaltningen kommer fram till att tekniken är opassande så har de inte rådighet att förbjuda tillverkningen, men som tillsynsmyndighet för fastighetsägarna i Göteborg så kan de agera.

– Vi skulle kunna påpeka att det här behöver ni ta tag i, det här stämmer inte, det här är inte rätt. Men det är fortfarande jättehypotetiskt, innan vi vet vad vi har att göra med. När vi vet det ska vi välja väg och då ska vi välja rätt väg, säger Bernadett Weber.