Nyheter.

2019-05-09 10:46
”Vi är glada att det blir en Jubileumspark. Göteborgarna behöver många möjligheter att vara ute och röra på sig och ha det bra”, säger Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel. Foto: Sanna Arbman Hansing
”Vi är glada att det blir en Jubileumspark. Göteborgarna behöver många möjligheter att vara ute och röra på sig och ha det bra”, säger Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel.
Puffetikett
ETC Göteborg

Staden satsar 347 miljoner – badet och parken blir kvar

På bara några år har de tillfälliga bassängerna och bastun i Frihamnen blivit ett självklart inslag i Göteborgs stadsbild. Nu ska delar av Jubileumsparken bli permanenta.

Kommunstyrelsen har bestämt sig för att lägga 347 miljoner kronor på att göra delar av Jubileumsparken permanent. Det färdiga området ska invigas sommaren 2021 då Göteborg fyller 400 år.
– Vi är glada att det blir en Jubileumspark. Göteborgarna behöver många möjligheter att vara ute och röra på sig och ha det bra, säger Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel.

Pengarna ska bland annat räcka till en utflyktslekplats, fler gröna miljöer och ännu ett flytande hamnbad. Just nu byggs en ny lekplats som ska visa hur man kan ta hand om vatten på olika sätt. Om allt går enligt planerna ska den invigas i juni.

D och SD är skeptiska

Allianen och de rödgröna partierna var överens om att fortsätta stötta Jubileumsparken men Demokraterna röstade emot förslaget. Anledningen är att de vill invänta en pågående utredning om hur man ska utforma hela Frihamnen för att få ekonomi i projektet. Demokraterna befarar att den kommer att visa att den bästa platsen att bygga bostäder på kommer att vara precis där Jubileumsparken ligger idag.

– Med ena handen säger kommunen att det är fint med en park och med den andra att vi ska flytta byggrätten för att få ekonomisk bärkraft. Vi ville återremittera ärendet för att hålla nere budgeten tills vi vet vad utredningen visar, säger Demokraternas kommunalråd Martin Wannholt.

SD: Borde inte lägga pengar på det

Inte heller Sverigedemokraterna är särskilt förtjusta i att kommunen prioriterar att lägga pengar på ett parkområde.

– Vi är inte skeptiska till själva badet men tycker inte att vi ska lägga pengar på just det. Om vi hade haft obegränsat med pengar hade vi kunnat prioritera det, men vi måste börja tänka på hur vi använder våra skattemedel, säger Jörgen Fogelklou (SD).

På lördag öppnar Jubileumsparken för sommaren. Då kommer bassängerna, bastun och restaurangen att vara öppna hela dagen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter