Nyheter.

2020-01-30 08:31
Naturhistoriska togs bort från listan över kommunens potentiella försäljningsobjekt, men Lagerhuset ligger kvar. Foto: Annelie Moran
Naturhistoriska togs bort från listan över kommunens potentiella försäljningsobjekt, men Lagerhuset ligger kvar.
Puffetikett
ETC Göteborg

Staden öppnar för att sälja klassiska byggnader

Politikerna vill veta vilka byggnader i Göteborg som kan säljas för att dra in pengar till kommunkassan. På listan hamnar bland annat Lagerhuset och Eggers. Naturhistoriska och Konserthuset undkom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lagerhuset och Hotell Eggers är två byggnader som identifierats som säljbara i en utredning gjord av det kommunala bolaget Stadshus AB. Totalt har 38 fastigheter med ett värde av cirka 2,2 miljarder pekats ut. De ägs av Higab, Göteborgslokaler eller Göteborgs stads parkering.

Bland de utpekade fanns från början Naturhistoriska museet och konserthuset. Något Göteborgs-Posten var först med att rapportera. Men de anrika byggnaderna plockades bort under bolagets möte i tisdags och, enligt tidningen, beskriver Axel Josefson (M) dem som ”kulturklenoder i Göteborg som det finns mycket känslor kring”. Men det ska ha varit Demokraternas Henrik Munck som ifrågasatte varför museet och konserthuset ens var med på listan från början.

28 av byggnaderna som nämns ägs av Higab. Utöver Lagerhuset och Eggers fastighet finns även ett tygförråd i Kviberg, Angereds bussdepå och Skärs gård, som idag används som förskola och bostad, på listan. Även fyra industribyar med lokaler i Grimmered, Stampen och Angered nämns.

Bland de åtta fastigheter som ägs av Göteborgslokaler som bedöms som säljbara finns bland annat vårdcentraler, en skola och ett studentboende. Parkeringsbolaget bara bedöms kunna sälja två fastigheter, varav den ena hyrs ut till regionen och den andra används till både boende, näringsliv och besökare.

Listan ska nu skickas ut på remiss. Syftet med hela utredningen, som kommunfullmäktige gav Stadshus i uppdrag att göra, är att hitta sätt att frigöra kapital. Eventuella pengar är tänkta att användas till investeringar på andra håll. Men i utredningen konstateras även att försäljningarna kan komma att minska de enskilda bolagens ekonomiska resultat. Det är en av de aspekter Axel Josefson hoppas ska belysas under remissrundan, enligt GP. Men Vänsterpartiets Daniel Bernmar förutspår stora konsekvenser.

– Man behöver fastigheter som går runt, som man kan tjäna pengar på. Man behöver den mixen. Här börjar man nagga den i kanten, säger han till tidningen.