Nyheter.

2020-03-02 14:45
Göteborgs plan var att sluta med vegankost i förskola från 1 augusti i år – det beslutet ändras.  På bilden en veganburgare. Foto: Christine Olsson
Göteborgs plan var att sluta med vegankost i förskola från 1 augusti i år – det beslutet ändras. På bilden en veganburgare.
Puffetikett
ETC Göteborg

Staden backar om veganmat i förskolan

Göteborgs kommun ändrar sig om veganmat i förskolan. Beslutet om att sluta servera vegansk kost rivs upp.

Från 1 augusti i år var planen att den nya, centrala, förskoleförvaltningen skulle sluta erbjuda vegansk kost i kommunens förskolor. Tidigare har det varit upp till stadsdelarna själva att besluta i frågan.

– Det är av näringsmässiga skäl, så att vi kan garantera en näringsriktig kost, sa Hans Wettby, förskoleförvaltningens utbildningschef i region Väster, till SVT i samband med beslutet.

I dag kom en ny vändning – och förskoleförvaltningen backar. 

– Vi har fått i uppdrag av förskolenämndens ordförande att revidera rutinen om specialkost, säger Elisabet Nord, förvaltningsdirektör, i ett pressmeddelande.

Det tidigare beslutet att sluta erbjuda vegansk kost, annat än av medicinska eller hälsomässiga skäl, kritiserades av föräldrar.

Förskoleförvaltningen skriver själva nu att de inte kan garantera att deras vegankost uppfyller näringskraven och att det är upp till föräldrarna att säkerställa näringsintaget för deras barn.