Nyheter.

2018-01-10 08:26
Nisse Waldefeldt fick under gårdagen besked om att han tvingas lämna sin post. Foto: Emanuel Videla och pressbild.
Nisse Waldefeldt fick under gårdagen besked om att han tvingas lämna sin post.

Sparkade chefen får miljonersättning

93 600 kronor i månaden kommer trilla in på den sparkade förvaltningschefens lönekonto varje månad de nästkommande två åren. Det betyder att han får över 2,2 miljoner trots att han är uppsagd.

I går kunde ETC Göteborg berätta att Nisse Waldefeldt, tidigare förvaltningschef för Intraservice, får sparken från sitt jobb. Detta efter att kommunen tappat förtroende för honom efter flera oegentligheter i upphandlingar och i kontakten med leverantören. Men han kommer inte att gå lottlös. Istället har han garanterad inkomst under 24 månader. Eftersom Nisse Waldefeldt hittills har fått 93 600 kronor  i månaden för sitt arbete betyder det att han har över två miljoner han kan landa mjukt på. Dessutom tillkommer arbetsgivaravgifter från kommunens sida, vilket gör att kostnaden för att bli av med honom blir cirka 3 miljoner.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


De första sex månaderna efter att han sagts upp kommer han beta av den uppsägningstid som gäller för båda parterna. Därefter får han 18 månadslöner utbetalad den 27:de varje månad. Det visar Nisse Waldefeldts anställningsavtal som ETC Göteborg tagit del av.

Anledningen till att han har ett så mjukt underlag att landa på när han kliver ut ur dörren från Intraservice lokaler vid Feskekörka är att förvaltningschefer undantas från LAS-ordningen. Det säger Pia Henström Björkman som jobbar på Göteborgs stads HR-avdelning.

– Det är den riskpremie, om man får lov att uttrycka sig på det sättet, som han har i sitt avtal för att han inte omfattas av LAS eller andra kollektivavtal och så vidare, säger Pia Henström Björkman.

Under nämndens sammanträdde där Nisse Waldefeldt sas upp uppstod även en diskussion kring huruvida han skulle få sin fallskärm eller inte. Alliansen ville ta det hela till rättegång för att slippa åtagandet, rapporterar GT.

–  Det är ett hån mot skattebetalarna och jag ställer mig högst kritisk till detta, skriver Monika Beiring (M), vice ordförande i nämnden, i ett sms till ETC Göteborg.

Men ordförande Tord Karlsson menar att det skulle vara en lönlös process och valde därför att rösta för att fallskärmen behölls, enligt GT.

– De borgerliga partierna ville att vi skulle försöka häva avtalet. Vilket skulle innebära att det kommer tvistas och gå till domstol. Men, åtminstone inte vi, ser inte att det fanns någon rimligt förutsättning att vinna någon sådan process efter att ha stämt av med juristerna, säger Tord Karlsson (S).