Nyheter.

2019-09-30 13:58
 • Mohammed Albasha och Beatrice Alger mäter upp längden till banden till förklädet vid ritbordet i lokalen. Om ett par månader ska verksamheten ta över grannlokalen och bli dubbelt så stor. Foto: Lisen Däldborg
  Mohammed Albasha och Beatrice Alger mäter upp längden till banden till förklädet vid ritbordet i lokalen. Om ett par månader ska verksamheten ta över grannlokalen och bli dubbelt så stor.
 • Mohammed Albasha, Hanan Batal och Emad Alkasem har alla arbetat med sömnad och broderi innan de kom till Sverige. Foto: Lisen Däldborg
  Mohammed Albasha, Hanan Batal och Emad Alkasem har alla arbetat med sömnad och broderi innan de kom till Sverige.
 • Sömmerskorna Mohammed Albasha och Hanan Batal använder gamla reklambanderoller för att sy delar till ett förkläde. Foto: Lisen Däldborg
  Sömmerskorna Mohammed Albasha och Hanan Batal använder gamla reklambanderoller för att sy delar till ett förkläde.
Puffetikett
ETC Göteborg

Sociala företag växer – dit hör Tråd och trade

I Västra Götaland är andelen anställda i arbetsintegrerade sociala företag högst i hela landet. På tre år har det skett en fördubbling och siffrorna fortsätter att stiga. Tråd och trade i Angered är ett av företagen som expanderar.

– Hela mitt liv har jag sytt byxor för knän som går framåt, på människor. Nu fick jag sy för knän som går bakåt!

Sedan Emad Alkasem fick för första gången sy ortopediska hjälpmedel till hundar på Tråd och trade i Angered. Det visade sig inte bli den sista. Sedan dess har han fått sy alla möjliga nya typer av former, material och produkter: väskor gjorda av använda reklambanderoller, pärmar av mjuk plast och ett nytt båtkapell.

– Vad vi gör för sorts produkt spelar egentligen inte så stor roll, vi vet ju hur man syr. Och vi lär oss av varandra, säger han.

Produktion och lärandet står i centrum för det arbetsintegrerade sociala företaget Tråd och trade, som sedan tre år tillbaka huserar i Angered. Emad Alkasem arbetar som produktionsledare och sömmerska och tillsammans med ytterligare sju anställda driver företaget industrisömnad med en ekologisk och socialt hållbar profil.

Den här onsdagen är det en prototyp av ett förkläde som ska tillverkas av en gammal reklambanderoll. Det är ett nytt projekt där Tråd och trade testar att ta fram nya sätt att göra reklam på för olika företag, samtidigt som man använder sig av återvunnet material från företagens tidigare reklamsatsningar.

Arbetade med sömnad i Syrien

Mohammed Albasha och Hanan Batal sitter vid två av lokalens sex symaskiner och syr sömmarna till banden runt halsen, samtidigt som Emad Alkasem skär ut det som ska bli själva förklädet vid ritbordet. Alla tre har arbetat med sömnad och broderi tidigare, under tiden de levde i Syrien.

I Västra Götaland är andelen anställda i sociala företag högst i hela landet och har ökat med 52 procent sedan 2016, visar statistik från Tillväxtverkets, Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans webbplats Sofisam. Kvinnor och personer med utländsk bakgrund står för en stor del av ökningen.

Idé kom 2016

Idén till företaget tog sin form under hösten 2016, när ett stort antal nyanlända personer behövde etablering i Sverige. Sociala företag strävar efter att skapa samhällsnytta och ett arbetsintegrerat socialt företag vänder sig framförallt till personer som står längst från arbetsmarknaden. Valet att att skapa något som var riktat mot den nya gruppen arbetssökande var därför självklart, förklarar Beatrice Alger, verksamhetsledare.

– Vi visste att Syrien har en stor textilindustri, samtidigt som vi kunde se att det dök upp ett nytt behov av en närproducerad, hållbar och ekologisk produktion här i Sverige. Vi kunde ingenting om sömnad men tänkte att andra kanske kan, berättar hon.

Långt till arbetsmarknaden

När man kommer till ett helt nytt land är det långt till arbetsmarknaden. Och trots att hantverket sitter i händerna och varken är bundet till land eller språk är kraven för anställning höga, berättar Emad Alkasem.

– För att få ett arbete här måste man inte bara kunna prata svenska, den måste också vara perfekt. Det är svårt.

Tanken med de arbetsintegrerade sociala företagen är att de ska fungera som en plantskola, eller språngbräda, på en tuff arbetsmarknad. Företaget måste fortfarande gå med ekonomisk vinst, men den vinsten återinvesteras i företaget och gör nyanställningar möjliga. Företagen kan också fylla en funktion i ljuset av det nya asyllagarna, där ett lönearbete har blivit en förutsättning för att få permanent uppehållstillstånd. Genom att anställa personer som befinner sig i sin asylprocess ökar deras chans att få stanna i landet.

”Nu ska vi expandera”

Samtidigt förändras arbetsmarknadspolitiken från år till år och om det en gång var möjligt för företagen att ha ett stort antal personer anställda via etableringsprogram, kan det sluta lika tvärt. Trots detta ser framtiden ser ljus ut för både Tråd och trade och deras anställda, som i nästa år vill bilda förening och skapa ett personalkooperativ.

– Nu ska vi expandera och snart ta över grannlokalen. Och vi siktar på att vara 20 anställda lagom till 2022, säger Beatrice Alger.

Läs vidare på nästa sida: Det här är sociala företag