Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Skrotar vårdsatsning för mångmiljonbelopp

Sahlgrenskas ledning satsade mångmiljonbelopp på en ny banbrytande styrmodell som skulle höra sjukvården både bättre och mera effektiv. Men metoden har inte fått önskvärt resultat så nu lägger man ner arbetet.
Sahlgrenskas ledning satsade mångmiljonbelopp på en ny banbrytande styrmodell som skulle höra sjukvården både bättre och mera effektiv. Men metoden har inte fått önskvärt resultat så nu lägger man ner arbetet. Bild: Foto: Marie Ullnert

ETC Göteborg.

Sahlgrenskas ledning hakade på en ny trend och satsade på att bli först i Sverige. Konsulter för mångmiljonbelopp anlitades för att hjälpa sjukhuset att byta arbetssätt. Nu skrotas metoden. – Det saknas stöd i forskningen för värdebaserad vård, säger nya sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg.

För ett par år sedan var entusiasmen stor inom sjukvården i hela västvärlden för en ny banbrytande styrmodell. Den amerikanske ekonomiprofessorn Michael Porter från Harvard Business School i Boston var förkunnaren som många trodde på. Han hade ”frälst” sjukhusledningen vid Bruna Stråket 21 på Sahlgrenska med sina teorier om hur sjukvården kan göras både bättre och mera effektiv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00