Nyheter.

2018-10-04 16:13
Gruppledaren Helén Eliasson (S) är besviken över att de inte lyckas sitta i ledningen trots att de fått flest röster. Bild: Press
Gruppledaren Helén Eliasson (S) är besviken över att de inte lyckas sitta i ledningen trots att de fått flest röster.
Puffetikett
ETC Göteborg

Skakig grönblå resa – SD kan rösta på S-budget

Precis som förra mandatperioden blir det en grönblå koalition som styr Västra Götalandsregionen. Men Sverige­demokraterna är beredda att rösta på Socialdemokraternas budget.

De senaste fyra åren har de fyra allianspartierna styrt Västra Götalandsregionen tillsammans med Miljöpartiet. Efter höstens val har dock inte partierna någon egen majoritet eftersom både Sverigedemokraterna och Vänster­partiet gått framåt, samtidigt som Demokraterna får fem av mandaten. I veckan meddelade de grönblå partierna att de fortsätter samarbetet även nästa mandatperiod och Miljöpartiets gruppledare Ulrika Frick är nöjd med överenskommelsen.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Vi har haft ett samarbete den här mandatperioden, så vi har en inarbetad plattform. Det känns bra att kunna fortsätta med det arbetet, säger hon.

Besviken på C och L

Socialdemokraterna är regionens största parti och försökte få till ett styre tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Men de förhandlingarna strandade och nu kommer Socialdemokraterna i stället att bilda opposition tillsammans med Vänsterpartiet. Gruppledaren Helén Eliasson (S) är besviken över att de inte lyckas sitta i ledningen trots att de fått flest röster.

– Vår region behöver korta vårdköerna och få in fler medarbetare inom vården. För det krävs en bred samsyn, och jag tror att ett blocköverskridande samarbete hade varit bäst för stabiliteten i regionen. Men det intresset finns inte hos Centerpartiet och Liberalerna, säger hon.

Hon hoppas att det grönblåa styret kommer förhandla med de röda partierna snarare än Sverigedemokraterna.

– Nationellt har Centerpartiet och Liberalerna varit tydliga med att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Men här, i det löpande arbetet i regionstyrelsen och alla nämnder, måste den svaga minoriteten förhandla med de röda partierna. Annars blir Sverigedemokraterna vågmästare. Det hade man inte behövt ge dem, säger hon.

SD är nöjda med sin roll

Sverigedemokraterna fick 12,8 procent av regionrösterna vilket ger dem en stark potentiell vågmästarroll. Regionrådet Heikki Klaavuniemi (SD) ser stora chanser att få igenom sin politik.

– De måste förhandla med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet eller med oss för att få igenom sin politik. Vi har ställt fyra krav till båda blocken som de måste beakta, och vi kommer stödja den sidan som tar in det i sin budget, säger han.

I juni röstade regionfullmäktige igenom den blågröna koalitionens budget, men eftersom det är valår måste den fastställas av den nyvalda fullmäktige. Det ska ske den 27 november och Sverigedemokraterna är inte främmande för att rösta på Socialdemokraternas budget.

– Om inte Alliansen lyssnar på oss finns en risk att vi tillsammans med Vänsterpartiet röstar på Socialdemokraternas budget. Vi vet redan att vi har en samsyn med dem i frågor som sjuksköterskornas löner och ett screeningprogram för prostatacancer. Men vi har inte haft några samtal om budgetomröstningen än, säger Heikki Klaavuniemi (SD).

Vänsterpartiet har lagt ett eget budgetförslag och vanligtvis brukar de rösta på det. Men om både de och SD röstar på Socialdemokraterna budget, skulle det grönblåa styret tvingas regera med en röd budget. Miljöpartiets gruppledare Ulrika Frick ser det inte som en risk.

– Då hade vi inte satt oss i den här ledningen. Jag har svårt att se att de röstar på en gemensam budget, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen har 1,7 miljoner invånare och regionen är en av landets största arbetsgivare med nästan 50 000 anställda.

Regionpolitikerna ansvarar för frågor som sjukvård och kollektivtrafik.

Det högsta beslutande organet är regionfullmäktige som består av 149 personer.

Så blev mandatfördelningen i Västra Götalandsregionen

M: 28

C: 12

L: 10

KD: 11

S: 41

V: 15

MP: 7

SD: 20

DEM: 5

TOTALT: 149