Nyheter.

2018-04-11 09:14
Under förra året gick Sahlgrenska universitetssjukhuset back med 325 miljoner kronor. Foto: Sanna Arbman Hansing
Under förra året gick Sahlgrenska universitetssjukhuset back med 325 miljoner kronor.

Sahlgrenska tvingas spara 280 miljoner

Flera avdelningar på Sahlgrenska kommer inte att få anställa läkare och undersköterskor under hela året. Anledningen är förra årets ekonomiska underskott.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under förra året gick Sahlgrenska universitetssjukhuset back med 325 miljoner kronor. Anledningarna var att personalkostnaderna och läkemedelskostnaderna blev högre än beräknat samt att de var tvungna att köpa in mer extern vård än planerat. Det var femte året i rad som Sahlgrenska slutade på ett minusresultat och nu har sjukhusets styrelse antagit en handlingsplan som ska få ekonomin i balans. Främst ska de spara in på personalkostnaderna.

– Vi har haft en hög kostnadsutveckling för personalen det sista kvartalet förra året och i början av 2018. Anledningen är att det inom vissa områden blivit lättare att få tag på personal. Då har man tagit chansen men anställt lite för många, säger Johnny Bröndt (M), ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse.

Handlingsplanen innebär att vissa verksamhetsområden bara får anlita bemanningsföretag om det finns stora vinster i produktion och ekonomi, och bara om områdeschefen beviljat det. Andra avdelningar har anställningsstopp för vissa yrkesgrupper och alla nyanställningar måste prövas av områdeschefen. Det kommer inte heller att betalas ut några extra ersättningar förutom övertidsersättning.

– Det är såklart inte roligt när man inte kan expandera som man vill. Vi ska ha ett extra styrelsemöte på måndag och då kommer vi att besluta om hur vi ska minska personalökningen. Det är i första hand inte att personal ska bort utan att vi inte ska ta in mer personal, förutom inom vissa bristområden, säger Johnny Bröndt.

Oklara konsekvenser

Han tycker att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser de ekonomiska åtstramningarna kommer att få för patienterna och personalen, men han tror inte att det kommer märkas av så mycket. Men Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet, är övertygad om att anställningsstoppet kommer påverka verksamheten.

– Arbetsgivaren kan såklart göra så om de vill, men i så fall måste de stänga ner avdelningar. Våra medlemmar jobbar redan för mycket som det är och de kan inte springa dubbelt så fort, säger hon.

Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet. Foto: Pressbild
Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet.

Hon har också fått rapporter om att årets pågående lönerevision är låg för de anställda inom Västra Götalandsregionen och befarar att många sjuksköterskor kommer att söka sig till kommunerna som erbjuder högre löner. Enligt henne funderar många av deras medlemmar på att säga upp sig.

– Medlemmar har ringt in och är förtvivlade och arga. Om man kombinerar uppsägningar med anställningsstopp så måste man dra ner på verksamheten och då blir det inställda operationer och längre köer för att få vård, säger Anne Karin Höglund.

Johnny Bröndt (M), ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse. Foto: Peter Wahlström
Johnny Bröndt (M), ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse.

Hoppas att besparing kan gå snabbt

Handlingsplanen innebär att Sahlgrenska ska spara totalt 280 miljoner kronor under två års tid men Johnny Bröndt hoppas att det kan gå snabbare.

– Målet är att ekonomin ska vara i balans redan vid årskiftet. Jag har goda förhoppningar att vi ska klara det, säger han.