Nyheter.

2018-07-04 11:59
  • Kön för de minst attraktiva hyreskontrakten är 4,6 år i Göteborg. Bild: Per Petersson
    Kön för de minst attraktiva hyreskontrakten är 4,6 år i Göteborg.
  • Johan Zandin (V)
    Johan Zandin (V)
  • Hampus Hagman (KD)
    Hampus Hagman (KD)

Så vill Göteborgs politiker lösa bostadskrisen

Det byggs så det knakar i Göteborg. Samtidigt står 225 000 personer i kö för att få en hyresrätt. Hyresgästföreningen beskriver läget på bostadsmarknaden som bedrövligt. ETC har pratat med stadens politiker om olika tänkbara lösningar på situationen.

Just nu pågår sammanlagt byggandet av 6247 bostäder i olika former, enligt statistik från Fastighetskontoret. Av dem är drygt 2800 bostadsrätter och drygt 2600 hyresrätter. Samtidigt står cirka 225 000 personer i kö för att få en lägenhet genom Boplats Göteborg. Kötiden är i genomsnitt 4,6 år  – för att få ett hyreskontrakt i de områden där kön är kortast. De som vill ha ett kontrakt i de mest populära områdena får vänta i genomsnitt drygt sju år, ofta längre. Det visar statistik från Boplats Göteborg.

– Det är väldigt illa att så mycket människor står utan bostäder. Kön till det som blir ledigt är oändligt lång, säger Marie Lindén, bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen.  

Femtio procent hyresrätter

Fastighetskontoret har under flera år haft som mål att det ska byggas minst femtio procent hyresrätter på den mark som anvisas till kommunen. Hittills har det målet aldrig uppnåtts. De mål som satts upp för att få fram tillräckligt många inflyttningsbara lägenheter har också varit svåra att nå. Trots att det under de senaste åren byggts mer än sedan miljonprogrammets dagar färdigställdes det under 2017 inte fler än 356 hyresrättslägenheter i Göteborg.

– Det är väldigt bedrövligt tycker jag att man inte lyckats komma upp i de målen som man själv sätter, säger Marie Lindén.
 Ett annat problem med Göteborgs bostadsmarknad som hon ser är de höga hyrorna som nybyggda lägenheter ofta har.

 – Det sägs att bostadsbristen är på väg att byggas bort men det som produceras är alldeles för dyrt. Det är bara snäva grupper som har möjlighet att betala de hyror som en nyproducerad lägenhet innebär.

Jämfört med Malmö och Stockholm byggs det mycket färre bostäder i Göteborg.

– Det är illa i Göteborg. Vi vet att vi har relativt bra planberedskap och relativt många byggen på gång men det är först när hyresgästen har nyckeln i hand som de faktiskt har lyckats bygga något, säger Marie Lindén.

Blandade upplåtelseformer

För att ta reda på hur stadens politiker ser på bostadssituationen har ETC Göteborg skickat ut en enkät till samtliga partier. Många av de som svarat är överens om att fler blandade upplåtelseformer är viktigt för att minska segregationen i staden.

– Folk behöver kunna flytta runt och det har visat sig att folk verkar må bättre i områden med blandad bebyggelse, säger Pelle Hällje (Fi) kommunfullmäktigekandidat.

Kristdemokraterna har lagt in flera motioner och förslag för hur fler aktörer ska kunna bidra till bostadsplaneringen.

– Tanken är att när fler är med och planerar blir det fler planer totalt. Om allt inte görs efter Stadsbyggnadskontorets taktpinne blir det mer byggbar mark vilket i slutändan leder till fler bostäder, säger Hampus Hagman (Kd) ledamot i byggnadsnämnden.

Kostnader kan sänkas

Allianskollegorna i Moderaterna menar att kostnaderna för nyproduktion kan sänkas om fler utländska byggaktörer bjuds in.

– I dag det ett fåtal stora aktörer som äger stora delar av kedjan. Aktörer med andra leveranskedjor kan sänka produktionskostnaderna, säger Axel Josefson (M) biträdande kommunalråd och ledamot i byggnadsnämnden.

Vänsterpartiet håller med om att utländska byggaktörer kan vara ett sätt att få ner kostnaderna, så länge de arbetar under schyssta villkor. Partiet förespråkar även fler statliga bidrag till nybyggnationer för att få ner hyrorna.

– Vi tror att det är nödvändigt för att hålla ner hyrorna i nybyggda lägenheter. Sådant stöd har funnits under miljonprogrammet och under andra perioder, säger Johan Zandin (V) ledamot i byggnadsnämnden.

Vill öppna för ombildningar

Moderaterna i sin tur menar att det finns ett antal avgifter och skatter som gör att bostadsbyggandet i dag är dyrare än det behöver vara.

– Jag tycker att det är rimligt att se över de avgifter och skatter som staten tar ut, som till exempel byggmoms och stämpelavgifter, de utgör en stor del av produktionskostnaden, säger säger Axel Josefson.
 
Samtliga allianspartier vill öppna upp för fler ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.
Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ däremot vill sätta stopp för ombildningar i hela stan.

– Det är hyresrätter det är störst brist på och väntetiden är ju fem, sex, sju år. En bostadsrätt kan du få i morgon om du har tillräckligt med pengar. Det vore en sak om kön till att få en hyresrätt var ett par månader men som det ser ut nu ser vi inte att vi har råd att ta bort några hyresrätter, säger Johan Zandin.

Läs vidare på nästa sida: Så tycker Göteborgspartierna i bostadsfrågan

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter