Nyheter.

2017-09-08 09:52
Bild: Press

Så kommenterar de demonstrationen

Bild: Press

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande

– Jag är övertygad om att polisen gör en korrekt bedömning av vilken väg demonstrationen ska gå, det har jag inga synpunkter på. Men det är klart, att en ickedemokratisk nazistisk organisation ska samlas i hjärtat av den här staden och tala precis utanför den demokratiska institutionen som ju Stadshuset är – det känns ju inget vidare. Det är inte vilken organisation som helst, men så här ser demonstrationsfriheten ut. Och sedan räknar jag med att polisen kommer att vara på plats och göra en bedömning. Om polisen ser att det krävs säkerhetsmässigt, eller om det blir tal om hets mot folkgrupp, så får polisen agera.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

– Jag förstår om folk känner sig obehagliga till mods, det gör jag med. Detta finns i vårt samhälle i dag. Det är problematiskt i sig själv, men då får de goda krafterna i demokratins namn stå upp för nånting annat.

 

Bild: Press

Johan Ehrenberg, ETC:s grundare

– Vi arrangerar en alternativ bokmässa för dem som blivit utsatta för hot från nazister och fascister, och som vill ha en bokfest för alla som vill diskutera demokrati. Att då låta en demonstration av nazister passera är en ren provokation mot dem som är oroliga. Jag anser att de inte ska få demonstrera för det är ett medvetet försök att skapa bråk. Bara titta på att de unifomerar sig. Om man uniformerar sig så gör man det för att bli en anonym massa som ska kunna skrämmas, det finns ingen annan orsak till detta.
Huvudansvaret för att det här sker är Bokmässans agerande. När man börjar ge efter för fascister så kommer det bara att eskalera, aldrig att minska.

 

Bok och bibliotek genom presskontakt Joanna Wahlsten

– Vi känner oss trygga med att polisen kommer att vidta åtgärder så att vi kan genomföra vårt evenemang som vanligt och utan störningar. Nordiska Motståndsrörelsen är en våldsbejakande organisation som inte är välkommen till Bokmässan. Hur och var NMR får tillstånd att demonstrera är en fråga för polisen. Vi gör också ett eget grundligt säkerhetsarbete, men vi kommunicerar inte detaljer i det arbetet. Alla kan känna sig trygga på Bokmässan.

– Bokmässan kan inte hållas ansvarig för att dessa krafter söker uppmärksamhet och utnyttjar offentliga tillställningar med stor massmedial bevakning. Det ser vi på flera håll: I Falun på första maj, i Almedalen i somras och här på Bokmässan.