Nyheter.

2017-12-05 08:51
Lunchkvartarna, som börjar i dag, hålls på Stadsbiblioteket 300 m2 i Brunnsparken. Foto: Håkan Bjärsdal
Lunchkvartarna, som börjar i dag, hålls på Stadsbiblioteket 300 m2 i Brunnsparken.

Så kan Göteborg bli en stad för alla

I dag hålls den första av åtta lunchkvartar som ger svaret på hur de i staden jobbar för jämlikhet.

Det är Göteborgs stad som anordnar miniföreläsningar den 5–15 december. Utgångspunkten är att en god samhällsplanering verkar positivt på hälsan och att en dålig sådan på samma sätt får en negativ inverkan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi ska bygga en stad där alla kan känna sig hemma, säger -Agneta Hammer, stadsbyggnadsdirektör och fokusledare hållbara och jämlika livsmiljöer inom satsningen jämlikt Göteborg.

När Göteborg planeras tittas det på hur stadsutvecklingen kan hjälpa till att ge en sammanhållen stad för möten och samspel.

– För att kunna bygga en socialt hållbar stad behöver vi titta på de sociala konsekvenserna av stadsbyggandet, säger Agneta Hammer.

För att minska skillnader arbetar staden med utvalda fokusområden som en god start i livet, goda uppväxtvillkor och hållbara och jämlika livsmiljöer.

– Detta måste göras tillsammans med dem som lever här och som använder staden. Så får vi in olika perspektiv och behov i planeringen, säger Agneta Hammer.

Fotnot: Jämlikhetsrapporten som släpptes i går är ett verktyg som används i de här frågorna. Läs mer om den i morgondagens ETC.

Program (12:45 – 13:00)

Tisdag 5/12: ”Specifika initiativ för inkluderande i stadens framväxt – Göteborg i Minecraft” – Eric Jeansson, geodatastrateg, stadsbyggnadskontoret.

Onsdag 6/12: ”Vad är Jämlikt Göteborg?” – Ulrika Lundquist, processledare för hållbara och jämlika livsmiljöer inom Jämlikt Göteborg.

orsdag 7/12: ”Bostad först – ett första steg till ordnat liv” – Anna-Karin Fagerlund, samordnare social resursförvaltning.

Fredag 8/12: ”Trygghet i stadens utemiljöer” – Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare.

Tisdag 12/12: ”Så knyts staden ihop – förtätning som ökar tillgänglighet” – Mattias Westblom, projektledare stadsbyggnadskontoret.

Onsdag 13/12: ”Kortedala – inventering av lokala kulturvärden” – Vanja Larberg, utvecklingsledare, kulturförvaltningen.

Torsdag 14/12: “Selma stad växer fram vid Selma Lagerlöfs torg” – Catrine Andersson, kommunikatör Framtiden Byggutveckling AB.

Fredag 15/12: ”Hela staden – fokus Hammarkullen” – Jessica Andersson, projektledare, stadsbyggnadskontoret.