Nyheter.

2017-09-18 09:35
Under söndagen samlades nazistiska NMR för en otillåten marsch i centrala Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Under söndagen samlades nazistiska NMR för en otillåten marsch i centrala Göteborg.

Researchgruppen: Polisen kände till nazistplanerna

Polisen påstår att de inte hade information om att NMR skulle demonstrera i Göteborg. Det stämmer inte, hävdar Mathias Wåg på Researchgruppen, som själv fick ett tips från en person som även gav det till polisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nordiska motståndsrörelsen dök plötsligt upp på Avenyn i söndags. Klädda i svarta uniformer och bärandes på sin nazistiska logga gick de den demonstrationsrutt som polisens tidigare nekat dem att gå den 30 september, då de planerar att hålla en av de största nazistiska demonstrationer i svensk nutidshistoria.

Men polisen visste om att nazisterna tänkte dyka upp redan på fredagen uppger Researchgruppen. Det berättar Mathias Wåg, grävande journalist på Researchgruppen, som granskar extremhögern.

– Tipset vi fick var att de skulle ha en sköldövning med medlemmar från hela Sverige på lördagen och sedan genomföra demonstrationsrutten på söndagen. De som gav oss det tipset hade också vidarebefordrat det till polisen. Så det var inte så att de var tagna på sängen.

Det gjorde dels att Researchgruppen kunde vara på plats med fotografer men också att polisen snabbt var på plats, hävdar Mathias Wåg.

Polisen har tidigare hävdat, till GP, att de inte hade någon information om nazistdemonstrationen föränn de fick ett samtal runt lunch på söndagen.

– Det fanns ingen underrättelse om detta vad jag vet. Det kom in telefonsamtal till oss när de samlades utanför Liseberg, säger Johan Josarp, vakthavande befäl på polisen.

Polisen har under eftermiddagen bekräftat att ett tips kom in under fredagskvällen, ett tips som aldrig skickades vidare till den operativa verksamheten.