Nyheter.

2019-02-01 10:00
Vårdcentralen Östra Göteborg kan få indragen ersättningfrån regionen från och med idag.  Bild: Sanna Arbman Hansing
Vårdcentralen Östra Göteborg kan få indragen ersättningfrån regionen från och med idag. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Regionen bryter med skandaltyngd vårdcentral

Västra Götalandsregionen häver avtalet med vårdcentralen Östra Göteborg. Det står klart efter att hälso- och vårdnämnden fattat beslutet på sitt möte nu under morgonen.

Ett enhälligt beslut om att häva avtalet med vårdcentralen har gått igenom, skriver Ann-Christine Andersson (S), andre vice ordförande hälso- och vårdnämnden i Göteborg, till ETC Göteborgs reporter i ett sms. 

–Vi tycker att det har pågått en dialog under ganska lång tid och det har också redovisats för nämnden. Så vi ser ingen anledning att bordlägga ärendet utan man har hållit på väldigt länge och vi har väldigt mycket på fötterna, sa hon inför mötet.

Lång rad brister

Tidigare har ETC Göteborg berättat om obehörig personal som fått jobba enskilt med patienter, småbarn som fått fel vaccinationer och pojkar som omskurits med osteriliserade instrument. Efter larm från Socialdemokraterna för ett år sedan om en granskning av vårdcentralen, föreslogs en fördjupad uppföljning.

Läkare och tjänstemän har sedan dess granskat verksamheten och förra veckan kom rapporten med slutsatsen att regionpolitikerna omedelbart bör bryta avtalet med vårdcentralen.

Verksamhetschefen Firas Almesri har tidigare varit kritisk och menar att hans vårdcentral granskats hårdare än andra. Och det stämmer att den granskats hårdare.

–Ja det stämmer och det beror på att det har funnits skäl för det, jag tror att vem som än blir kritiserad inte kommer att gilla det. Det är inte bara han som har blivit det utan har man haft skäl till att titta igenom åtgärdsplaner så har man löst det. Det är inte bara han de granskar alla vårdcentraler, säger Ann-Christine Andersson.

Firas Almesri har tidigare sagt att han kommer att överklaga om nämnden häver avtalet.

–Det är klart att jag unnar honom den rätten som alla andra har att överklaga och få det prövat. Vi går ju på att vi har haft kompetenta tjänstemän som har hållit på med detta väldigt länge med den här vårdcentralen, det var ganska tidigt som de blev förbryllade över situationen. Det skulle vara väldigt konstigt om vi hade gått emot tjänstemännens rekommendation att häva avtalet när de ser risker för patienter.

Patienter utan vårdcentral

Drygt 4 000 som stått listade på vårdcentralen måste nu hitta en annan vårdgivare.

Något som vi nu kommer att göra är att skicka ut brev och finnas tillgängliga för samtal så att alla de 4100 patienter som är listade på den här vårdcentralen, på måndag vet vart de ska ta vägen. Det handlar i första hand om att säkra patienternas vård, så att ingen står och undrar vad gör jag nu.