Nyheter.

2017-10-10 13:11
  • Demonstranter på plats vid förvaret i Kållered. Foto: Lucas De Vivo
    Demonstranter på plats vid förvaret i Kållered.
  • Förvaret i Kållered. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
    Förvaret i Kållered.

Protester mot utvisningar till Afghanistan

Ett okänt antal personer på Migrationsverkets förvar i Kållered ska utvisas till Afghanistan i kväll. Flera av dem är unga som blivit åldersuppskrivna, enligt rörelsen Vi står inte ut.

– Det är minst två som jag vet på rak arm, men det är troligtvis fler som är åldersuppskrivna, säger Kinna Skoglund, socionom och talesperson för rörelsen Vi står inte ut.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Exakt hur många som kommer att utvisas är oklart. Enligt SvD rör det sig om ett femtontal, medan afghanska myndigheter som Sveriges Radio varit i kontakt med uppger att Migrationsverket skickat en lista med 17 namn.

Vi står inte ut har identifierat tolv personer som måste lämna Sverige.

– Det är ensamkommande barn och ungdomar mellan 16 och 21 år, säger Kinna Skoglund.

De tolv personerna kommer från olika platser i Sverige.

– Några kommer från Stockholmstrakten och Flen, och vi vet att det är två personer från Kungälv och en eller två från Göteborg, säger Kinna Skoglund.

Vid förvaret i Kållered har ett hundratal demonstranter och aktivister samlats. De hoppas förhala eller stoppa utvisningarna.

– Jag var där vid tvångsavvisningarna i våras, och jag hoppades verkligen att det var sista gången. De här dödsskriken sitter fortfarande kvar i mitt huvud, och jag vet inte riktigt hur jag ska förbereda mig på att höra dem igen, säger Kinna Skoglund.

Det finns uppgifter nu att några av de som hotas av utvisning nu har fått inhibition, det vill säga att verkställandet av utvisning skjuts upp. 

– Det kan vara någon ny uppgift som framkommit, att det finns hotbild eller om personen cirkulerat online, säger Kinna Skoglund på plats i Kållered.

Utvisningarna till Afghanistan sker trots skarp kritik från människorättsorganisationer. Så sent som i förra veckan släppte Amnesty international en ny rapport, där de slår fast att det strider mot internationell rätt att skicka människor till landet och att utvisningarna måste upphöra omedelbart.

Ett hundratal personer är på plats för att demonstrera vid förvaret nu på eftermiddagen.