Nyheter.

2019-10-03 15:39
 • Många ville testa och känna på de nya elbussarna när de visades upp på Gustaf Adolfs torg i onsdags. Foto: Sanna Arbman Hansing
  Många ville testa och känna på de nya elbussarna när de visades upp på Gustaf Adolfs torg i onsdags.
 • Hanna Björk är hållbarhetschef på Västtrafik. Foto: Sanna Arbman Hansing
  Hanna Björk är hållbarhetschef på Västtrafik.
 • Olof Lindgärde (L), vice styrelseordförande för GS Buss, tar emot en symbolisk bussnyckel av Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar. Foto: Sanna Arbman Hansing
  Olof Lindgärde (L), vice styrelseordförande för GS Buss, tar emot en symbolisk bussnyckel av Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.
 • Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M) och kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M). Foto: Sanna Arbman Hansing
  Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M) och kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M).
Puffetikett
ETC Göteborg

Premiärdags för Västtrafiks nya elbussar

Under hösten kommer 30 nya elbussar att trafikera sträckan mellan Redbergsplatsen och Masthugget. Målet är att all stadstrafik i Göteborg ska vara elektrisk om tre år.

I veckan visade Västtrafik upp sina nya bussar på Gustaf Adolfs torg. Den som hade förväntat sig någonting omvälvande blev troligen besviken. Bussarna har samma blå färg och de blåspräckliga sittdynorna är likadana som tidigare. Golvet är stengrått med samma gula linjer som löper längs med golvet.

Nyheten är att tanken inte är full av bensin. I stället ska de nya bussarna laddas med elektricitet vid ändstationerna. Att ladda en buss vid stationen tar bara någon minut. Västtrafiks hållbarhetschef Hanna Björk tycker att det känns fantastiskt att de äntligen ska ut i trafiken.

– Vi har kört tester på linje 16 och 55 så vi vet att göteborgarna gillar elbussar. Chaufförerna är också nöjda eftersom bussarna är tystare och vibrerar mindre. De säger att de inte är lika trötta efter jobbet, säger hon.

Mindre bullerstörningar

De 30 nya bussarna kommer att trafikera linje 60 som är en av stadens mest populära bussträckor. Varje dag åker uppemot 20 000 resenärer mellan Redbergsplatsen och Masthugget. Eftersom den kör genom tätbebyggda områden med smala gator har det kommit in klagomål på att människor störs av bullret. De nya elektriska bussarna kommer vara betydligt tystare. Linjerna 59 och 62 ska också börja trafikeras av elbussar.

Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M) var på plats och höll ett kort invigningstal. Han är särskilt nöjd med samarbetet mellan näringslivet och de offentliga aktörerna.

– Det här är en stor dag för Västtrafik. Nyckeln har varit samarbetet med Volvo, Göteborgs stad och alla andra inblandade. Alla har gjort ett stort jobb, säger han.

Eldrivet om två år

Nästa år kommer de nya elbussarna få sällskap av ytterligare 170 stycken. Det långsiktiga målet är att all stadstrafik i Västra Götaland ska vara elektrifierad 2030. Alla bussar i Göteborg ska vara eldrivna om drygt tre år.

– Det är ett väldigt ambitiöst mål men vi har kommit på god väg. Snart har vi 230 elbussar i trafik och, jag älskar att säga det här, då är vi bättre än Stockholm, säger Peter Hermansson (M).

Andra nyheter är att det går att ladda mobiler och surfplattor på bussarna. Dessutom finns det mer plats för rullstolar och barnvagnar. De göteborgare som besökte bussarna under invigningen på Gustaf Adolfs torg verkade nöjda. Någon jublade över mer utrymme för resväskor och besökaren Vivianne undersökte hur hon skulle ta sig på de nya bussarna med sin rullator.

– Jag visste inte att vi skulle få fler elbussar, men jag tycker att det är lite spännande. De går så tyst och fint, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Nya elbussarna

Modellen heter 7900e och är tillverkad av Volvo Bussar. Den är helt eldriven och kan snabbladdas vid ändhållplatserna eller i särskilda depåer.

Nästa år kommer ytterligare 170 stycken i trafik. Då blir Västtrafik störst i Sverige på elbussar.